Nekategorizirano, Svijet

Englezi plakatom s krvavom ženom upozoravaju na porast nasilja zbog Svjetskog prvenstva

Foto: NCDV
Foto: NCDV

U VELIKOJ Britaniji u tijeku je kampanja “Ako potuku Engleze i nju će” u kojoj se plakatima želi ukazati na povezanost nogometnih utakmica i obiteljskog nasilja. Kampanju je pokrenuo Nacionalni centar za nasilje u obitelji, u isto vrijeme kad je počelo i Svjetsko prvenstvo u nogometu. Na plakatima namijenjenim Velikoj Britaniji je simbol nacionalne zastave iscrtan krvlju preko ženskih usana, a postoje idejna rješenja i za druge zemlje, piše TheDrum.com, a prenosi Index.hr.

Prema podacima Nacionalnog centra za obiteljsko nasilje u Velikoj Britaniji, izvješća o nasilju u obiteljima se povećavaju 26 posto u vrijeme kad igra engleska reprezentacija, a 38 posto se izvješća povećavaju u slučaju da reprezentacija izgubi utakmicu.

“Kao što obožavatelji širom svijeta sa strepnjom gledaju svaku utakmicu na Svjetskom prvenstvu u nogometu, tako te iste utakmice gledaju i neke od partnerica obožavatelja nogometa”, kazao je Jo Wallace, kreativni direktor u agenciji J Walter Thompson London koja je kampanju osmislila. “Manje poznati aspekt nogometa, obiteljsko nasilje, značajno je povezan s ovom golemom kampanjom”, dodao je.

“Vidjeli smo poražavajuće podatke o porastu nasilja i odmah krenuli u stvaranje kampanje kako bismo podržali žrtve obiteljskog nasilja tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, u vrijeme kad su žrtve posebno ugrožene”, kazao je Wallace. Fotografije se u kampanji koriste u digitalnom i tiskanom izdanju, a kampanju je podržao i Ocean Outdoor, tvrtka poznata po digitalnim fotografijama velikih dimenzija na vanjskim prostorima.

Kampanja “Ako potuku Engleze i nju će” provodi se u Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Japanu za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u nogometu. U engleskom Nacionalnom centru za nasilje u obitelji ističu kako nogomet “nije toliko lijepa igra” za sve njegove obožavatelje.