Nekategorizirano, Svijet

Brod dviju humanitarnih organizacija sa 104 migranta čeka na moru deset dana

Spasilački brod sa 104 migranta koji je na moru već deset dana trebao bi ih hitno moći iskrcati, objavile su u ponedjeljak dvije humanitarne organizacije koje upravljaju brodom.

Ocean Viking, kojim upravljaju organizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, spasio je migrante 18. listopada oko 90 kilometara od libijske obale.

“104 preživjela ponovno su ostavljena u limbu na palubi spasilačkog broda, a da se ne nazire rješenje za njihovo iskrcavanje”, priopćio je SOS Mediterranee.

“Pozivamo europske čelnike da žive u skladu sa svojim načelima i dopuste preživjelima da se napokon iskrcaju na sigurno”, apelirao je voditelj misije Liječnika bez granica, Michael Fark.

Na brodu su, po njihovim podacima, dvije trudnice i 41 maloljetnik, uključujući dvoje djece u dobi od dvije godine i 11 mjeseci.

SOS Mediterranee i Liječnici bez granica ranije su zatražili da se brodu dopusti da pristane na Malti ili u Italiji.

Trenutačno se nalazi na pola puta između Lampeduse i Sicilije.

Italija i Malta od prošle godine redovito odbijaju otvoriti svoje luke za takve brodove dok druge države članice EU-a ne pristanu prihvatiti dio migranata.

Pregovori o tome često su teški i dugotrajni, a dogovor se često postigne uz pomoć Europske komisije.

Malta, Italija, Francuska i Njemačka predložile su u rujnu fiksna pravila za automatsku relokaciju migranata kako bi se ubrzale procedure, ali prijedlog nije dobio širu potporu u EU-u.