EHO, Nekategorizirano

Čarobni “Slavuj” – glazbeno-plesna predstava izrasla iz EU projekta KulCentar

Slavenskoj u čast Kazališno-koncertna dvorana Ivane Brlić-Mažuranić u 17. Danima plesa s ponosom je u prepunoj dvorani predstavila plesnu predstavu “Slavuj” u kojoj plešu male Brođanke i Brođani. Za plesnu scenu adaptirao ju je i koreografirao koreograf Branko Banković, suradnice su mu pritom bile slavonskobrodske koreografkinje i voditeljice “Brodskih leptirića” Oga Andrusenko i Ksenija Vrkljan, ali i glumci iz Slavonskog Broda, iskusni Stanislav Hudi kao kineski car i student glume Pavle Matuško kao komornik, prenosi portal posavskahrvatska.hr.

Pred djevojčicama i dječacima koji su ispunili Kazališno-koncertnu dvoranu 22. ožujka uvečer, otvarala se živa slikovnica koja im je plesom, scenskim efektima, kostimima i glazbom, uz tek pokoju riječ dočarala zbivanja na kineskom carskom dvoru, ljepotu pjesme neuglednoga slavuja, blistavi nastup mehaničkoga, silnoga cara koji je za sebe tražio najljepše, uplašenoga komornika koji mu je nastojao udovoljiti, sirotu pralju koju je sa slavujem povezalo iskreno prijateljstvo…

Pozornicom su plesale dvorske dame, dvorani su se divili snazi i umijeću cara, njegovim pticama, seljaci su hitali u potragu za slavujem, a dva slavuja svojim su pjevom ispunili pozornicu i gledalište. Cijelu su tu čaroliju izveli već iskusni mali plesači, članovi “Brodskih leptirića” koji svoje umijeće i sposobnosti razvijaju i u okviru Kazališne radionice “Svijeta bajki”, ali nisu propustili steći dodatna znanja i umijeća niti kroz rad na “Slavuju” u sklopu KulCentra, što se i te kako osjetilo u predstavi.

„Kulturni centar mladih–Razvoj javno–civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar)“ projekt je Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić. Ovaj projekt u ukupnoj vrijednosti od 2.497.628,64 kn sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a Europska unija sufinancirala je 85% vrijednosti projekta u iznosu 2.122.984,34 kn dok je iz proračuna Republike Hrvatske izdvojeno 15% vrijednosti odnosno 374.644,30 kn.

Nositelj je projekta KUL centra Kazališna družina Ivana Brlić Mažuranić, a partneri na projektu su: Grad Slavonski Brod kao jedinica lokalne samouprave, Kazališno–koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić kao ustanova u kulturi i 4 udruge iz kulture koje koriste infrastrukturu Centra mladih te su prepoznate od mlade i stručne publike – Kino Klub Paluba 7, Udruga za promicanje filmske i glazbene kulture SB film, Udruga Kameleon i Mreža i Fotoklub Kadar SB.