Hrvatska, Nekategorizirano

Galerokaz u Galeriji Ružić: ‘Kultura ne mora biti zadnja rupa na svirali’

Foto: Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus

Da kultura ne mora biti “zadnja rupa na svirali” ako se želi raditi i izrode se ideje, potvrđuje i najnoviji projekt slavonskobrodske Galerije umjetnina, nazvan Galerokaz, koji će u naredne dvije godine provoditi s partnerima u projektu, Kazališnom družinom „Ivana Brlić-Mažuranić”, Udrugom za poticanje kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva „Vilinput”, Dječjim centrom Logos i Gradom, zahvaljujući financijskoj potpori Europskog socijalnog fonda i proračuna RH.

Javno-civilno partnerstvo i primjeri dobre prakse, točnije implementacija pripovjedačkih i lutkarskih vještina u muzejsku edukaciju, projekt je težak gotovo 800 tisuća kuna, a vrijedna ideja rođena je u Galeriji umjetnina, potekla od ravnateljice Romane Tekić.

“Projektom smo željeli ostvariti neke ciljeve, a prije svega uključivanje najmlađe dobne skupine, vrtićaraca i školskog uzrasta u muzejsku edukaciju Galerije umjetnina, konkretno Galerije Ružić, kako bi ih odmalena odgajali za kulturne sadržaje da se osjećaju domaće u ovim kulturnim prostorima. Vidjeli smo svoju priliku u natječaju Kultura u centru, kojemu je primarni cilj suradnja javnog i civilnog sektora i razvijanja dobre prakse u tom području pa smo okupili partnere s kojima ćemo kroz zajedničke programe provoditi ovaj projekt u slijedeće dvije godine” navodi ravnateljica.

Riječ je o prvom projektu Galerije umjetnina koji je ikada prijavljen na natječaj EU sredstava pa ne skrivaju ponos što je prepoznat kao jedan od najboljih među 34 od ukupno 250 pristiglih na natječaj, i dobiven u maksimalnom iznosu.

Foto: Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus

“To je za mene jako veliki uspjeh” naglašava Tekić svjesna kako novca negdje ima kada ima dobrih ideja i partnerstva pa se nada kako će i u buduće biti mjesta za slične projekte.

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda pomogla je u prijavi projekta a pomoći će i u njegovoj provedbi .”Projekt je finaniran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Odobren je na puni iznos koji smo prijavili 799.628,85 kn, od čega je 85 posto iz EU sredstava a ostatak od 119.944,20 kn ide iz proračuna RH” kazala je Monika Prgomet iz gradske Razvojne agencije.

“Nakon što je objavljen poziv okupili smo ustanove i udruge iz područja kulture i osmislili projekte koje smo prijavili. Od tri projekta prošla su nam dva pa je to veliki uspjeh, ističe dogradonačelnik Hrvoje Andrić, zadovoljan što će Galerokaz između ostalog raditi na pomalo zapostavljenoj vještini pripovijedanja. “Nadam se da će vrtićarci i školarci, u vremenu prebrzog življenja, naučiti vještine pričanja koje smo nekada mogli čuti od naših baka i roditelja i naučiti iskazati emocije verbalnim putem”. A dodatna je prednost što će u Galeriji upoznati umjetnička djela i za očekivati je – ubuduće se vraćati.

U početku su radionice išle po pozivu najbližim ustanovama (zbog organiziranja dolaska djece) no određeni postotak na svakoj radionici otvoren je za sve roditelje koji žele samoinicijativno dovesti djecu, napominje Tekić.

Galerokaz uključuje i Kazališnu družinu I.B.Mažuranić, koji u projektu vide priliku za dodatno istraživanje dječje mašte. “Kroz pregledavanje postava Galerije Ružić, u suradnji s ostalim partnerima iz svega ćemo osmisliti priču i napraviti predstavu koja će se prikazivati ne samo u našem gradu”, kaže umjetnička voditeljica Kazališne družine, Darija Vlajnić.

Foto: Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus

Ovakvi projekti pomažu kulturi da se digne na višu razinu, smatra i Sandra Vukoja iz Udruge Vilinput, čiji je zadatak implementirati pripovjedačke vještine u muzejskom okruženju. “Sretni smo da je tako nešto, što je u Europi odavno praksa, napokon stiglo i u Hrvatsku te Slavonski Brod. Na temelju postava Galerije Ružić, radit ćermo priče. Iza svakog eksponata stoji stvarna ili izmaštana priča. S djecom ćemo šest mjeseci provoditi radionice gdje ćemo ih poučiti pripovjedačkim vještinama ali naučit će ponešto i o muzeju, kako se ponašati u kulturnim ustanovama, tako da će to biti sigurno višestruko korisno u daljem životu”, veli Sandra u ime Udruge Vilinput koja za sada pripovjedačke radionice provodi s učenicima OŠ Hugo Badalić.

A radionice koje provodi Logos s djecom predškolskog uzrasta već su započele. Djeca vrtića Pčelica pohađaju ih u Galeriji Ružić svake srijede dok će im se na proljeće priključiti i djeca iz vrtića “Seka i Braco”te Trnoružica. “Sadržaj radionica je već poznat Brođanima jer je to standardni program koji Logos provodi, za poticanje razvoja djece, a bazira se na Montesori pedagogiji. Za potrebe ovog prostora i projekta, radionice su prilagođene i vjerujem jako zanimljive malim polaznicima . Nadam se da će oni zahvaljujući projektu, zavoljeti umjetnost, posebice Galeriju Ružić”, kazala je predsjednica Udruge, Ana Pitlović.

Radionice će poučiti djecu pripovjedačkom umijeću a oni će sa odraslima osmisliti priču iz koje će Kazališna družina iznjedriti predstavu koju će jednom mjesečno izvoditi u Galeriji Ružić.

U sklopu projekta, bit će redizajnirana i internetska stranica Galerije umjetnina koja će također biti interaktivna, točnije, korisnici će moći komentirati i sudjelovati aktivno u svim sadržajima.

Napisala: Marija Radošević, SBplus