Aktivizam, Nekategorizirano

„Daj ne drami“ – besplatne radionice radiodrame za mlade

Savez udruga Rojca u sklopu projekta „ArtON – Mreža umjetnika u razvoju“ organizira besplatnu radionicu radiodrame namijenjenu mlađima od 25 godina. Radionicu vodi Dejan Gotal. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem maila info.surojc@gmail.com.

Radiodrama koja je najbliža usmenoj predaji, i dalje intrigira. Zastupljena u medijima od otkrića radija upotpunjava i raspiruje maštu kod svakog pojedinca. Moć radiodrame je neprocjenjiva. Zamišljati i doživljavati situacije koje asocijativno golicaju maštu i intelektualne zaključke, pomažu pažnji i emotivnom razvoju. Stvarati radiodramu je jedinstveno iz razloga što svaki pojedinac može interpretirati tekst, interpretirat ili napisat tekst u kojem fikcija postaje stvarna. Biti kreator vlastitog izražaja je neprocjenjivo.

“Daj ne drami” radionica omogućuje svakome da zagolica maštu, stvori svoj svijet u kojeg su pozvani svi slušatelji. Pristupačnost radija kao medija dostupnog svima dozvoljava širenje priča, ideja, rasprave, te oplemenjuje svakog slušatelja.

Polaznicima se pažljivo i metodično kroz radionicu predstavlja kako osmislit i realizirat radiodramu u nekoliko koraka. Odabir teksta, pisanje teksta, pronalazak teksta, interpretacija (gluma), kreiranje audio atmosfere, zamišljanje, snimanje i editiranje snimljenih sadržaja. Režija i temeljita organizacija izvedbe radiodrame.

Radionica je osmišljena u četiri dijela, koja se realiziraju u 15 susreta u trajanju od sat vremena, uz dodatna tri predavanja gostujućih predavača.
⦁ Upoznavanje s radiodramom,
Što je radio drama, koje su njene mogućnosti i ograničenja.
Gost predavač Boris Koroman
⦁ Kreiranje radiodrame, odabir literature, pisanje radiodramskih tekstova, izrada scenarija i režija.
Gost predavač Petra Blašković
⦁ Snimanje audio sadržaja, kako snimiti radiodramu i koje su tehnike/mogućnosti snimanja.
Gost predavač Dominik Karakašić
⦁ Montaža radiodrame, kako se koristiti programom za montažu audio sadržaja.

Polaznici će također moći ostvarivati vlastite interese i težnje u realizaciji dokumentarne radiodrame.

Dejan Gotal je glazbenik, redatelj, glumac, tekstopisac, poznat i kao dugogodišnji bubnjar Kud Idijota, član konceptualne skupine Gori Ussi Winnetou, bubnjar punk rock benda Fakofbolan te gitarist, pjevač i frontmen benda URAR. Radio je kao voditelj dječjeg programa na Radio Puli „Pričice koje rastu ničice“, a u predstavama Udruge Birikina svira, pjeva, piše, stvara i uveseljava najmlađe.
Gosti predavači:
doc. dr. sc. Boris Koroman, Katedra za hrvatsku književnost, Filozofski fakultet u Puli
Petra Blašković, glumica, HNK Osijek
Dominik Karakašić, glumac, Kazalište lutaka Zadar

…………………………………………………………………………………………..

Radionica se održava u sklopu projekta „ArtON“. Projekt „ArtON – Mreža umjetnika u razvoju“ provodi Savez udruga Rojca, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 63.718,98 eura (480.090,69 kuna) / 54.161,14 eura (408.077,09 kuna) sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.