Aktivizam, Nekategorizirano

Besplatna online radionica suvremenog plesa s Nikom Janković Disney

Savez udruga Rojca organizira ciklus besplatnih online radionica suvremenog plesa kojeg će voditi Nika Janković Disney, plesna pedagoginja, koreografkinja i izvođačica koja je diplomirala na Academy for Theater and Dance u Amsterdamu, gdje 2014. godine počinje predavati suvremeni ples i pokret. Radionice se organiziraju u sklopu projekta „ArtON“, kojeg provodi Savez udruga Rojca.
Suvremeni ples je u svojoj relativno kratkoj povijesti doživio ogromnu transformaciju. Od Marthe Graham i Merce Cunninghama do velikana današnjice kao sto su Dimitris Papaioannou i Akram Khan, što je utjecalo na razvoj suvremenog plesnog izričaja i koje su struje diktirale smjer?

Kroz 15 radionica polaznici će s voditeljicom proći razne tehnike suvremenog plesa koje su obilježile razvoj ovog stila kroz desetljeća. Želja voditeljice Nike Janković Disney je da s polaznicima zajednički iskusi raznolikost suvremenog plesa kroz tehnike i stilove koje su ga obilježile te da kroz to utjelovljeno istraživanje pokušaju razumjeti izričaj koji suvremeni ples ima danas.
Voditeljica Nika Janković Disney o radionici je rekla: „U oceanu plesnih stilova, što je suvremeni ples danas? Kada sam ja suvremeni plesač? Moje je mišljenje da je suvremeni ples puno vise od tehnike i stila. Kroz svoju povijest, suvremeni je ples oduvijek bio neka vrsta pobune protiv mainstream stilova, tek se kroz zadnjih par godina suvremeni ples i sam pretvorio u mainstream izričaj. Time je moguće izgubio svojevrsnu svrhu, ali je svakako dobio novo značenje. Suvremeni plesači se i dalje smatraju medu najvirtuoznijima te su najtraženiji kada se radi o pozicijama u predstavama i plesnim kompanijama. Biti suvremeni plesač danas znaci da su očekivanja visoka, da kao suvremeni plesači posjedujemo veliki broj vještina i temeljito razumijevanje raskošnosti i bujnosti pokreta.“

Radionica će se održavati online putem Zoom platforme, a namijenjena je mladima do 25 godina života, te se idealno kombinira kao priprema za umjetničke akademije (plesne, dramske, fizički teatar, koreografija, režija…).

Prijaviti se možete putem maila info.surojc@gmail.com do 31. siječnja 2023. godine.

Nika Janković Disney diplomirala je kao plesni pedagog, koreograf i izvođač na Academy for Theater and Dance u Amsterdamu, gdje 2014. godine počinje predavati suvremeni ples i pokret. Od 2014. radi kao slobodan umjetnik, izvođač i pedagog s plesnim kompanijama Conny Janssen Danst, ICK Amsterdam i Youth Theater Krakeling. Između ostalih, radila je s koreografima Maurice Causeyem i Dunjom Jocic. 2018. Godine koreografirala je solo „Dance, Arian!“ čija je premijera zaživjela tijekom Streetorforma plesnog festivala u Zagrebu, a solo je izveden i u sklopu produkcijskih kuća Dansmakers u Amsterdamu i Arnhemse Meisjes u Arnhemu. 2020. Godine koreografira plesni film „Me“, a 2022. cjelovečernju predstavu „Destination X“ za studente plesnog odjela Academy for Theater and Dance u Amsterdamu. 2022. godine za Podmladak Studija za suvremeni ples u Zagrebu koreografirala je plesni film “Summa summarum” i koreografsku minijaturu „Murmurations“.
Nika trenutno radi na autorskom community art projektu „Being A-Part“, vodi satove pokreta u sklopu Pula Movement Group i posvećuje se svojim autorskim radovima.

Radionica se održava u sklopu projekta „ArtON“. Projekt „ArtON – Mreža umjetnika u razvoju“ provodi Savez udruga Rojca, a sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 63.718,98 eura (480.090,69 kuna) / 54.161,14 eura (408.077,09 kuna) sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor:  Savez udruga Rojca