Hrvatska, Nekategorizirano

Od demokracije u školi do demokracije u društvu

obrazovanje_cr– To nije bila „fešta“, to nije bilo „čekanje tramvaja“. Bio je to prosvjed protiv političkih floskula. Bilo je to zalaganje za reformu obrazovanja. Zato, 18. svibnja 2017. Inicijativa Hrvatska može bolje pokreće kampanju  #jerHrvatska #Hrvatskamožebolje u koju se možete uključiti i koju možete pratiti na web stranici inicijative.

Svatko tko razmišlja dulje od četiri godine unaprijed zna da vrijedi ulagati u obrazovanje. Kvalitetno obrazovanje izgrađuje ljude koji iniciraju promjene, pokreću poslove, grade demokratsko i solidar-no društvo. Kvalitetno obrazovanje povećava kvalitetu života.

Kad se ne bojimo biti iskreni prema sebi i drugima, kad brinemo za ljude, kad volimo ovu zemlju lakše nam je kritički promisliti i tražiti bolje u situacijama kada nema objašnjenja za ono što se do-gađa osim onog objašnjenja da je to jednostavno tako #jerHrvatska.

Jer kako objasniti da u turističkoj zemlji mladi čak i mladi koji završavaju turistička zanimanja teško nalaze stabilno zaposlenje koje će im omogućiti dostojanstven život, kako objasniti da ti treba „de-bela“ veza ako kao medicinska sestra ili tehničar želiš dobiti stažiranje, kako objasniti da se mladi-ma otvara mogućnost samo za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, a da to stru-čno osposobljavanje uključuje poslove kao što je “voditelj gradilišta”, kako objasniti da su političa-rima puna usta STEM-a kad mladi koji se obrazuju u tim područjima nađu posao u Irskoj, ali ne i u Hrvatskoj … Ovo je samo djelić tog #jerHrvatska osjećaja.

Svatko od nas ima svoju priču. Baš tu priču želimo čuti i objaviti. Taj djelić vašeg iskustva upot-punjuje #jerHrvatska sliku. Trebamo otvoreno progovoriti o problemima da bi ih mogli zajednički rješavati. Trebamo javno pohvaliti dobre primjere da pokažemo da može i mora bolje.

Snimite video ili nam tekstualno opišite svoja iskustva vezana uz obrazovanje, kao i uz zapoš-ljavanje ili kvalitetu života u Hrvatskoj.

Koristite pri tom #jerHrvatska i #Hrvatskamorabolje. Pošaljite nam svoj tekst ili video na e-mail: gradjanski.odgoj.obrazovanje@gmail.com

Opišite iskustva i ono što bi htjeli promijeniti u Hrvatskoj, a mi ćemo ih objaviti.

Pretvorimo #jerHrvatska osjećaj u # Hrvatskamožebolje osjećaj! – stoji na stranicama Centra za mirovne studije.