Aktualno, Nekategorizirano

Dobrotvorka godine 2016. – nagrada Zaklade ZAMAH, prijave do 4. studenoga 2016.

Nagrada „Josipa Vancaš – dobrotvorke godine“ bit će dodijeljena na svečanosti u prosincu
Nagrada će biti dodijeljena na svečanosti u prosincu

Zaklada ZAMAH već šestu godinu organizira izbor „dobrotvorke godine”, kako bismo istaknuli žene koje su zadivile i ohrabrile druge, te koje su svoje vrijeme, novac i znanje nesebično posvetile skrbi za druge.

Nagrada za dobrotvorku godine namijenjena je osobama koje svojim djelovanjem pridonose jačanju uloge žena u društvu, pozitivno utječu na život šire društvene zajednice, kojoj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem, sudjeluju u dobrotvornim akcijama i/ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija, daju doprinos za javnu dobrotvornu akciju, potiču i usmjeravaju druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici te potiču druge osobe da postanu dobročinitelji.

Budući da filantropiju smatramo nužnim preduvjetom za razvoj civilnoga društva, svrha je nagrade poduprijeti žene u Hrvatskoj da prepoznatljivije i svjesnije koriste filantropiju za društveni boljitak i položaj žena te omoguće promjene u društvu.

U prethodnih 5 izbora, od 2011. godine, kada je ustanovljena nagrada ‘Josipa Vancaš – dobrotvorka godine‘, nominirane su žene koje su kroz svoje djelovanje ukazivale na inspirativne primjere dobrotvorstva, nesebičnosti, čovjekoljublja u svakodnevnim situacijama, u pružanju pomoći socijalno ugroženima, starijim i nemoćnima, ranjivim skupinama te onima koji su bili zahvaćeni kriznim situacijama, kao što su bile poplave i pomoć emigrantima. Njihovi nas primjeri nadahnjuju i obvezuju da i sami pronađemo područje u kojemu možemo pridonijeti općem dobru.

Dobrotvorka godine može biti državljanka Republike Hrvatske koja:

– svojim djelovanjem pridonosi jačanju uloge žena u društvu
– ima pozitivan utjecaj na život šire društvene zajednice te joj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem
– sudjeluje u dobrotvornim akcijama ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija
– osobno daje financijska sredstva za javnu dobrotvornu akciju
– potiče i usmjerava druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici
– potiče druge osobe da postanu dobročinitelji

Organiziranjem izbora Zaklada Zamah želi naglasiti važnost dobrotvornog rada, djelovanja za opće dobro i ženskoga doprinosa razvoju filantropije. Naziv nagrade inspiriran je djelom Josipe Vancaš, dobrotvorke iz razdoblja Ilirskoga preporoda.

Vjerujemo da ćete i ove godine iz svojeg susjedstva i lokalnih zajednica predložiti sugrađanke koje svojim primjerom ukazuju na potrebe i nesebično daruju svoje znanje, slobodno vrijeme, ali i novac za potrebe zajednice! Predlažući ih, dat ćete im podršku za njihov nesebičan rad i pohvalu za ono što čine!

Obrazac za prijavu dostupan je na stranicama Zaklade Zamah, a postupak je jednostavan – ispunite obrazac, dodajte fotografije i sve najkasnije do 4. studenoga 2016. pošaljite na dobrotvorka@zamah.hr. Dodatno, poštom na adresu Zaklade Zamah (Svačićev trg 3, Zagreb) pošaljite potpisanu Izjavu o istinitosti podataka.

Nagrada „Josipa Vancaš – dobrotvorke godine“ bit će dodijeljena na svečanosti u prosincu.

Više informacija potražite OVDJE.