Aktivizam, Nekategorizirano

Dobrotvorna akcija ‘Daruj knjigu’ kreće dalje

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga povodom Svjetskog dana knjige, 23. travnja, kada je knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s izdavačima i svojim kupcima donirao knjige dječjim domovima i domovima za odgoj djece i mladeži, ove godine akcija kreće korak dalje – u prikupljanje knjiga za osobe treće životne dobi koje će se donirati domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske.

Kako čitanje djeluje na osobe starije životne dobi?

Zašto su odabrani baš domovi za starije i nemoćne? Jedan od razloga je taj što je čitanje iznimno važno za čitatelje treće dobi. Naime, redovito čitanje znatno smanjuje mogućnost razvijanja Alzheimerove bolesti i demencije ili ih može ublažiti ako je do njih već došlo. Ujedno se i pojačava aktivnost mozga, što je za starije osobe iznimno važno zateknu li se u prilikama u kojima im brzo reagiranje može spasiti život.

No, ostavimo li biologiju mozga po strani, ono što je još važnije je to što čitanje kod starijih osoba smanjuje osjećaj samoće. Čitatelji se lako mogu poistovjetiti s likovima, ući u „njihove cipele“, promišljati o njihovim postupcima i tematici obrađenoj u knjizi.

Bez obzira na razinu obrazovanja, društveni status ili tjelesnu i mentalnu sposobnost, knjige im mogu postati najbolji prijatelji. Biblioterapija je praksa u mnogim domovima za starije i nemoćne diljem svijeta, a ovom akcijom svatko od nas može pridonijeti tome da se barem jedna starija osoba osjeća bolje i ispunjenije.

Više o akciji možete pročitati ovdje.