Hrvatska, Nekategorizirano

Dodijeljene Državne nagrade za volontiranje

Svečana dodjela Državne nagrade za volontiranje u 2015. godini. foto HINA/ Daniel KASAP
Svečana dodjela Državne nagrade za volontiranje u 2015. godini. foto HINA/ Daniel KASAP

Nagradu za najboljeg volontera dobio je Filip Trezer iz Karlovca za svoj rad u udrugama mladih, nagradu za koordinatoricu volontiranja dobila je Patricia Kuhta iz Nedelišća za organizaciju volontera u pomoći djeci i odraslima s autizmom, dok je za uspješno volontiranje u pomoći starijim i nemoćnim osobama nagrada dodijeljena zagrebačkom Domu za starije osobe Maksimir.

Svečanosti je nazočila ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, a u njezino ime nagrade je dodijelio zamjenik Ante Babić.

Čestitavši svim nominiranim i nagrađenim volonterima i njihovim organizacijama i odavši im priznanje na uloženom vremenu, trudu i znanju za dobrobit i razvoj zajednica u kojima žive, Babić je istaknuo da je cilj ministarstva i Vlade afirmacija volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti za opće dobro.

Naglasio je kako je doprinos volontera vidljiv i u izvanrednim situacija velikih nesreća i katastrofa što se pokazalo za velikih poplava 2014., ali i za nedavne velikog izbjegličkog vala koji je zahvatio Hrvatsku.

Kroz Hrvatsku je prošlo 604.000 izbjeglica kojima su pomagali brojni volonteri, rekao je Babić posebno istaknuvši ulogu Crvenog križa koji je kordinirao radom civilnih udruga i volontera, te Hrvatskog Caritasa.

Istaknuvši još jednom značaj volonterstva kao društveno prihvatljive kategorije, podsjetio je na riječi najveće i najpoznatije volonterke, Majke Tereze, koja je kazala: “Dobro koje činiš već sutra će biti zaboravljeno, ali to nije važno, čini dobro”.

Građani za zajednicu glasuju svake četiri godine, a volonteri svojim radom – svaki dan

Ivana Kordić iz Volonterskog centra Zagreb, koji okuplja više od 14.600 volontera, istaknula je da su njezini kolege ljudi koji su spremni odvojiti vrijeme za dobrobit drugih.

Kao građani na izborima glasujemo svake četiri godine, a kao volonteri za svoju zajednicu svojim radom glasujemo svaki dan, istaknula je Kordić.

Podsjetila je na veliku ulogu volontera koji su kroz razne udruge i građanske inicijative pružili ruku izbjeglicama koje su prolazile kroz Hrvatsku.
Kroz te građanske inicijative pomoći, pokazali smo da građanska snaga i odlučnost nema granica, istaknula je.

Sustav volontiranja uređen je Zakonom o volonterstvu iz 2007., a izrađen je i konačni prijedlog Nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje od 2016. do 2019., s operativnim planom provedbe, koji će uskoro biti prihvaćen.
Prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih, broj volontera i njihovih sati raste iz godine u godinu, pa je tako u 2014. oko 46.000 volontera ostvarilo je više od 2,5 milijuna sati volontiranja.
Organizatori volontiranja su u najvećem broju udruge – 75 posto, zatim ustanove 13 posto i druge neprofitne pravne osobe na koje ‘otpada’ 9 posto. U volontiranju s tri posto sudjeluju i državna tijela te jedinice lokalne samouprave, vjerske i turističke zajednice, te zaklade.
Za razdoblje od 2015. do 2018. Ministarstvo socijalne politike i mladih za programe regionalnih volonterskih centara osiguralo je 3,1 milijun kuna.