Aktivizam, Nekategorizirano

Dominik Višnjić, Gabriel Topić, Ena Bulić pobjednici natječaja za najbolju fotografiju projekta ‘Mladi na mreži’

Foto Ena Bulić: Autoportret

Pobjednici/e prvog u nizu nagradnih natječaja u sklopu projekta „Mladi na mreži“ pulske Udruge Metamedij – natječaj za najbolju fotografiju – jesu prvoplasirani Dominik Višnjić s radom „Anonimni čitatelj“, drugoplasirani Gabriel Topić s radom „Muškarac i obitelj“ te trećeplasirana Ena Bulić s “Autoportretom“, priopćila je udruga Metamedij.

Prva dva mjesta odabrao je žiri kojega su činili profesionalni fotograf Đani Celija i projektna asistentica te umjetnica Ivana-Nataša Turković, dok je treće mjesto izglasala publika „lajkovima“ na društvenim mrežama udruge Metamedij. Pohvale žirija dobile su Tea Košara za fotografiju „Zec“, Leona Teodorović za „Portun“, Nika Čolak za „Gitaru“, Ena Bulić za „Ovna“ i Fani Antunović za „Portret (1)“.

Pobjednici natječaja bit će nagrađeni s tri poklon bona u Svijetu Medija d.o.o. Prvo mjesto dobit će bon od 300 HRK, drugo 200 HRK, a treće 100 HRK. Radovi pobjednika bit će predstavljeni online izložbom. Njome će biti obuhvaćene i autorice koje su dobila pohvalu žirija te dio radova pristiglih na natječaj, ali i realiziranih u sklopu online radionica „Osnova fotografije za mobilne uređaje“ koje je u sklopu projekta „Mladi na mreži“ za pulsku Tehničku školu, SŠ „Zvane Črnja“ Rovinj, SŠ Buzet i SŠ „Vladimir Gortan“ Buje tijekom zime vodio Đani Celija.

Na natječaj se prijavilo gotovo 50 mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske

Fotografija Dominik Višnjić: Anonimni čitatelj

Dominik Višnjić je student Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, rodom iz Zbelava kraj Varaždina. Sudjelovao je na više grupnih izložbi i imao nekoliko samostalnih. Tijekom srednjoškolskog i akademskog obrazovanja dobitnik je niza priznanja. Primarno se izražava u mediju grafike (duboki tisak), kojeg koristi kao indirektno sredstvo djelovanja na podlogu, odnosno papir. Dugogodišnji je član udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina”, u sklopu koje održava predavanja o tradiciji okolice Varaždina te proučava i izrađuje narodne nošnje koje mu često služe kao inspiracija u radovima. Osim tradicije, nadahnuće pronalazi i u ljudskom životu, odnosno promatranju međuljudskih odnosa.

Gabriel Topić živi u Zagrebu, a fotografijom se počeo baviti recentno. Već od djetinjstva ga zanima vizualna umjetnost te se bavio crtanjem i gajio veliki interes za stripove, osobito japanske. Analognim fotografijama istražuje način na koji prikazati sjećanja i strah od gubitka.

Ena Bulić studira marketing na riječkom Ekonomskom fakultetu i fotografijom se bavi u slobodno vrijeme. Dolazi iz Svete Katarine (Pićan).

Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te

Foto Ena Bulić: Autoportret

unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.

Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.