Aktivizam, Nekategorizirano

Online izložba GIF animacija, stickera i emojija – Mladi na mreži

Paola Puh i Jana Marinec – Tomb

Pobjedničke radove, one koji su dobili pohvalu žirija te najviše glasova publike tijekom trajanja nagradnog natječaja za odabir najbolje GIF animacije, stickera i emojija, kao i najuspješnije radove sudionika/ca realizirane na online radionicama „Digitalni vokabular – osnove izrade GIF animacija, stickera i emojija“ održanim u sklopu projekta „Mladi na mreži“ za dva razreda Tehničke škole Pula, moguće je pogledati putem online izložbe na linku https://mladinamrezi-gif.tumblr.com/. Dizajnirale su je Dina Milovčić i Franka Tretinjak iz grafičkog dizajnerskog studija Nji3. One su ujedno koncipirale i realizirale cjelokupni vizualni identitet projekta „Mladi na mreži“, kojega provodi pulska udruga Metamedij.

Izložbom je predstavljeno stvaralaštvo 30-ak mladih u dobi od 16 do 25 godina iz Istarske županije. Uz prvoplasiranu Gaiu Radić (GIF 4) te drugoplasiranih Paole Puh i Jane Marinac (GIF Tomb) koje su odabrale članice žirija – grafičke dizajnerice Dina Milovčić i Franka Tretinjak (Nji3) te umjetnica Ivana-Nataša Turković – pogledat se još može rad trećeplasirane Lu Ladišić Sivinjski (GIF Digitron), koja je dobila najveći broj glasova publike na društvenim mrežama udruge Metamedij. Pohvalu žirija dobili su još preostali prijavljeni GIF-ovi Gaije Radić te GIF-ovi Lucije Batagelj i Sare Peršić (Digitron Buje), Anamarije Lešković (Stara bubamara), Arijana Kudumova (Prva mačka na svijetu), Noela Paladina i Aleksandra Popova (Postolar) te Andreja Jelenkovića (Plastični otpad). Za seriju stickera dobili su je pak Michael Stenta i Gabriel Ćosić iz Tehničke škole Pula.

Online izložbu GIF animacija, stickera i emojija moguće je pogledati do 30. svibnja, isto kao i online izložbu fotografija (https://mladinamrezi.tumblr.com/) s nagradnog natječaja za najbolju fotografiju te online radionica „Osnove fotografije za mobilne uređaje“, koje je profesionalni fotograf Đani Celija održao u SŠ „Zvane Črnja“ Rovinj, SŠ „Vladimir Gortan“ Buje, SŠ Buzet i Tehničkoj školi Pula.

Lu Ladišić Sivinjski – Digitron

Na nagradni natječaj za najbolje GIF-ove, stickere i emojije pristiglo je skoro 70 prijava 50-ak mladih autora i autorica iz Istarske županije, među kojima su učenici/ce SŠ Buzet, SŠ „Vladimir Gortan“ Buje, Škole za odgoj i obrazovanje Pula te već spomenute Tehničke škole Pula. Pobjednice natječaja bit će nagrađene s tri poklon bona u Svijetu Medija d.o.o. Prvo mjesto dobit će bon od 300 HRK, drugo 200 HRK, a treće 100 HRK.

Dvodnevne online radionice „Digitalni vokabular – osnove izrade GIF animacija, stickera i emojija“ vodile su u Tehničkoj školi Pula Maja Kolar i Tina Ivezić (Oaza) te Damir Prizmić (Radiona), a sastojale su se od video lekcija i mentorstva usmjerenog ka realizaciji radova.

Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.

Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.