Aktivizam, Nekategorizirano

Online izložba fotografija – Mladi na mreži

Pobjedničke radove, one koji su dobili pohvale žirija i najviše glasova publike tijekom trajanja nagradnog natječaja za odabir najbolje fotografije, kao i najuspješnije radove sudionika/ca realizirane na radionicama „Osnove fotografije za mobilne uređaje“ održanima u sklopu projekta „Mladi na mreži“ u četiri istarske srednje škole moguće je pogledati putem online izložbe na linku https://mladinamrezi.tumblr.com/. Dizajnirale su je Dina Milovčić i Franka Tretinjak iz grafičkog dizajnerskog studija Nji3. One su ujedno koncipirale i realizirale cjelokupni vizualni identitet projekta „Mladi na mreži“, kojega provodi pulska udruga Metamedij.

Izložbom je predstavljeno stvaralaštvo 30-ak mladih u dobi od 16 do 25 godina iz cijele Hrvatske. Uz prvoplasiranog Dominika Višnjića (Anonimni čitatelj) te drugoplasiranog Gabriela Topića (Muškarac i obitelj) koje su odabrali članovi/ce žirija – profesionalni fotograf Đani Celija i umjetnica Ivana-Nataša Turković – pogledat se još može rad trećeplasirane Ene Bulić (Autoportretom), koja je dobila najveći broj glasova publike na društvenim mrežama udruge Metamedij. Tu su i autorice koje su dobile pohvalu žirija: Tea Košara (Zec), Leona Teodorović (Portun), Nika Čolak (Gitara), Ena Bulić (Ovan) i Fani Antunović (Portret (1))“. Zastupljene/i su još Arabela Mušćo, Antonia Fućak, Chiara Rytz, Antonija Pastorčić, Dorotea Lisac, Antonio Antolović, Ivana Jovanović, Jana Matošević, Dorotea Vukdedović, Lana Đurđević, Lara Kukec, Kiara Posedel, Tea Rajković, Natali Kontić, Stefan Grmuša, Vanesa Bužić, Veronika Sulimanec, Daniel Peruško, Dorotea Ivanković, Antun Grgić, Saša Pavlović, Ledjon Mustafaj i Zara Nekić.

Na natječaj je pristiglo više od sto prijava 50-ak autora i autorica iz cijele Hrvatske. Pobjednici natječaja bit će nagrađeni s tri poklon bona u Svijetu Medija d.o.o. Prvo mjesto dobit će bon od 300 HRK, drugo 200 HRK, a treće 100 HRK.

Dvodnevne online radionice „Osnove fotografije za mobilne uređaje“ Đanija Celije, koje su se sastojale od video lekcija i mentorstva usmjerenog ka realizaciji radova, održane su za Tehničku školu Pula, SŠ „Zvane Črnja“ Rovinj, SŠ Buzet i SŠ „Vladimir Gortan“ Buje.

Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.

Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij. (Izvor: Metamedij)