Aktivizam, Nekategorizirano

Mladi na mreži – online radionice za mlade

U Srednjoj školi ‘Vladimir Gortan’ Buje u utorak, 30. studenog, počet će online edukacija ‘Snimanje i editiranje videa za TikTok (online platforme)’ voditelja i mentora Darija Marčaca, a u sklopu provedbe projekta ‘Mladi na mreži’ pulske Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.

Polaznici će naučiti kako postati TikTokeri i kreirati priču, odnosno savladat će osnove izrade TikTok videa (od snimanja do editiranja) te steći niz specifičnih znanja – od kvalitetnog pozicioniranja videa i gradnje communityja do korištenja različitih efekata i funkcija.

Drugi dio radionice „Digitalni DJ-ing – uvod za rad na PC aplikacijama“ bit će održan u Srednjoj školi „Zvane Črnja“ Rovinj u četvrtak, 2. prosinca. S predavačem i mentorom, glazbenikom i glazbenim pedagogom Ivanom Šugarom, pogledat će se druga video lekcija, proći kroz zadatke dobivene na prvom dijelu radionice te će se nastaviti s praktičnim radom u programu Serato DJ.

Narednog dana, 3. prosinca, u pulskoj Tehničkoj školi bit će održan drugi dio mentorstva za dvije online edukacije „Digitalni vokabular – osnove izrade GIF animacija, stickera i emojija“. Mentorice/i Maja Kolar i Tina Ivezić (Oaza) te Damir Prizmić (Radiona) proći se s dva razreda kroz dobivene realizirane radove, odnosno komentirat će ih i dati upute za njihovu doradu.

Sve online edukacije sastoje se od dvije video lekcije/tutoriala i mentorskog dijela na kojemu se produbljuje znanja, odgovara na pitanja polaznika/ca i održava praktični dio, odnosno razrađuju ideje za radove ili komentiraju realizirana učenička djela. Radionice su dvodnevne, a osim u navedenim školama održavaju se još i u Srednjoj školi Buzet te Gimnaziji Pula.

Projekt uključuje i video lekcije o Gig ekonomiji, Fake newsu i Medijskoj/pismenosti te natječaje koji se nadovezuju na online edukacije.

Projekt “Mladi na mreži” provodi se od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine te će u tom vremenskom periodu 200 mladih biti motivirano za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim projektima i educirano za online sadržaje koji ih zanimaju. Osim toga, pružena će im biti sva stručna, tehnička i mentorska podrška za razvoj participativnih umjetničkih projekata.

Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.

Izvor: Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.