Aktualno, Nekategorizirano

Projekt ‘Mladi na mreži’ Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij

Drugim dijelom online radionice i mentorstva ‘Osnovne fotografije za mobilne uređaje’ profesionalnog fotografa Đanija Celije, završila je u srijedu, 16. veljače, u Srednjoj školi Buzet još jedna online edukacija projekta ‘Mladi na mreži’ pulske Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, koji nizom različitih programa educira polaznike te ih potiče na kreativno i umjetničko stvaralaštvo.

U prvom dijelu radionice održanom prošlog tjedna učenice/ici su putem dvije video lekcije/tutoriala naučili kako napraviti kvalitetnu fotografiju koja ima svoju priču i stekli temeljna znanja iz uvoda u fotografiju i svjetla, te stvaranje priče i implementacije svjetla s pričom. Potom su kod kuće realizirali svoje radove, koje je voditelji i mentor komentirao na drugom dijelu radionice. U ovoj školi preostaje još održavanje treće online edukacije „Digitalni DJ-ing – osnove rada na PC aplikacijama“ glazbenika i glazbenog pedagoga te DJ-ja Ivana Šugara, dok je prethodno održano „Remiksiranje u Fruity Loopsu“ glazbenika i glazbenog pedagoga te DJ-a i producenta Denisa Goldina.

U Srednjoj školi „Zvane Črnja“ Rovinj sutra (18. veljače) će biti održano prvo od tri obavezna online predavanja o medijskoj pismenost i medijskim kompetencijama. Pogledana će biti video lekcija „Fake news“ doc. dr. sc. Krešimira Krole i izv. prof. Željke Tonković, u kojoj predavači obrađuju temu kvalitete naše informiranosti (npr. teorije zavjere). S obzirom da se radi o participativnoj aktivnosti, na video linku će nam se pridružiti Krolo koji će s učenicima/ama povesti diskusiju. Prethodno su u ovoj školi održane sve tri online edukacije, a to su: „Osnovne fotografije za mobilne uređaje“ i „Digitalni DJ-ing – osnove rada na PC aplikacijama“.

Online edukacije završene su i u Srednjoj školi „Vladimir Gortan“ Buje, gdje su uz „Osnovne fotografije za mobilne uređaje“ održane još „Snimanje i editiranje videa za TikTok“ poznatog TikTokera Darija Marčaca i „Uvod u digitalni marketing“ Miška Macolića Tomičića. Za pulsku Gimnaziju organiziran je bio samo „Uvod u digitalni marketing“, a za pulski Sveučilišni preddiplomski studij Kultura i turizam koji je naknadno ušao u projekt umjesto Gimnazije dvije online edukacije – „Snimanje i editiranje videa za TikTok“ i „Uvod u digitalni marketing“. U Tehničkoj školi Pula provedene su pak dvije online edukacije „Digitalni vokabular – osnove izrade GIF animacija, stickera i emojija“ Tine Ivezić i Maje Kolar (Oaza) te Damira Prizmića (Radiona), kao i „Osnovne fotografije za mobilne uređaje“. Za sve preostaje održavanje tri obavezna online predavanja o medijskoj pismenosti i medijskim kompetencijama.

Radove koje su učenici/ce i studenti/ce realizirali na radionicama moći će prijaviti na natječaj za GIF animacije, stickere i emojije te Instagram fotografiju, a najbolji radovi bit će predstavljeni online izložbama. Tu su još natječaj za video spot na TikToku i društveno odgovoran marketing na društvenim mrežama, dok će za mlade DJ-eve biti organiziran DJ livestreaming na Facebooku. Natječaji će imati stručni žiri, a uz to sudionici/ce će se moći međusobno ocjenjivati i rangirati na društvenim mrežama putem alata koje koriste u svakodnevnoj komunikaciji.

Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.

Projekt se provodi od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine te će u tom vremenskom periodu 200 mladih biti motivirano za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim projektima i educirano za online sadržaje koji ih zanimaju. Osim toga, pružena će im biti sva stručna, tehnička i mentorska podrška za razvoj participativnih umjetničkih projekata.

Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. (Izvor: Udruga  Metamedij)