Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

DORH odbio prijavu udruge Franak

Izvor: HINA

Državno odvjetništvo odbilo je postupiti po prekršajnoj prijavi koordinatora Udruge Franak Gorana Aleksića protiv Hrvatske narodne banke i guvernera Vujčića.

Prijava je podignuta zbog zbog odbijanja HNB-a i Vujčića da pokrenu prekršajni postupak protiv Hypo banke, zbog neugovaranja fiksne marže s klijentom.

Hypo banka je, stoji u priopćenju, kao i sve druge banke početkom 2014. samovoljno odredila fiksni dio kamate u kreditu čime je oštetila sve svoje klijente, pa je zatraženo da HNB pokrene prekršajni postupak. Budući da je HNB to odbio, Aleksić je u svojstvu oštećenika DORH-u zbog nečinjenja prijavio HNB i Vujčića.

NE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI DORH je odbio postupiti prema Aleksićevoj prijavi dajući za pravo HNB-u da ne mora po službenoj dužnosti goniti banke, nego to mogu i dužnici sami, smatraju li da su oštećeni, kaže se u priopćenju.

Udruga Franak smatra neshvatljivim i neprihvatljivim da ovlaštena hrvatska institucija odbija prekršajno goniti pravne subjekte koji su u očiglednom prekršaju i time posredno oštećuje državu za nekoliko milijardi kuna.

PRESUDE Franak ujedno izvještava da je na temelju prekršajnih prijava dužnika doneseno već nekoliko desetaka nepravomoćnih presuda kojima se banke uglavnom kažnjavaju s 80.000 kuna, a predsjednici uprava banaka s 10.000 kuna, zbog opisanog prekršaja.

Pritom se spominje najnovija presuda Prekršajnog suda u Novoj Gradiški kojom su kažnjeni Privredna banka Zagreb u iznosu od 90.000 kuna, te odgovorna osoba banke s 15.000 kuna, zbog neugovaranja fiksne marže u kreditu u švicarskom franku i to nakon što je taj kredit već konvertiran u eurski.