EHO, Nekategorizirano

Društveni centar Dinarsko srce od rujna doprinosi kvaliteti društvenog života u Kijevu

Kijevo, mala općina u Šibensko-kninskoj županiji nedaleko Knina danas broji svega četristotinjak stanovnika stoga iznenađuje podatak da na području općine djeluje čak 10 udruga. Jedna od njih je Kulturno-umjetničko društvo „Dinara” koje je u svibnju ove godine dovelo prvi EU projekt u Kijevo. Zahvaljujući suradnji KUD-a Dinara, Općine Kijevo i udruge GTF-Inicijativa za održivi rast, naselje podno Dinare dobilo je društveni centar prigodnog naziva – Dinarsko srce.

U društvenom centru Dinarsko srce od rujna se održavaju radionice tradicijske kulture s ciljem očuvanja folklorne baštine dinarskog kraja. Kijevljani i Kijevljanke imaju priliku okušati se u ojkavici, zaplesati kijevsko tradicijsko kolo i obnoviti umijeće pripreme tradicionalnih jela Dalmatinske zagore. Društveni centar opremljen je tkalačkim stanom na kojem sudionici radionica uče princip tkanja i izradu dijelova nošnje. Radionice su prilagođene svim dobnim skupinama pa je tako prof. Željko Knezić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji vodi radionice tkanja za najmlađe pripremio igru (ples) Živog tkanja i nastajanja tkanog proizvoda aktivnim učešćem sudionika bez posebnih pomagala.

Osim folklorne baštine, kijevski kraj koji leži na izvorišnom području rijeke Cetine od davnina je vezan uz obradu zemlje i uzgoj stoke. U svrhu očuvanja i širenja poljoprivrednih djelatnosti u društvenom centru Dinarsko srce organiziraju se radionice poduzetništva i ruralnog razvoja. Sudionicima radionice pružaju se informacije o postupku osnivanja OPG-a i drugih poslovnih subjekata te uvjetima i načinu korištenja potpora iz Programa ruralnog razvoja RH.

Projekt Društveni centar Dinarsko srce traje od svibnja 2020. do svibnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.704.568,03 kuna a sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) u okviru poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.