Hrvatska, Nekategorizirano

Prvi EU projekt Kijeva: Dinarsko srce

Mala općina Kijevo, u srcu Dalmatinske zagore, realizira svoj prvi europski projekt. S 1,7 milijun kuna iz Europskog  socijalnog fonda pokrenuli su Društveni centar “Dinarsko srce”.

Autor: Perina Pribilović/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

Glavni nositelj projekta je Kulturno-umjetničko društvo Dinara, koje desetljećima njeguje baštinu kijevskoga kraja. A okupljaju, gotovo, reklo bi se “pola sela”.

– Imamo oko 40 članova. Imamo djece koja još nisu krenula u školu, koji vježbaju kolo naše staro, imamo do 7. razreda. Ovo je već druga generacija koja je tu. Imamo srednje dobi žene i starije žene i nas 8 muškaraca, vidjeli ste nas sad na bini, objasnio je Božo Teskera, predsjednik KUD-a Dinara iz Kijeva.

Plan im je pokrenuti aktivnosti svih udruga i ojačati međusobnu suradnju.

– Imamo osam lokalnih udruga koje djeluju na području općine Kijevo. Mogu pridonijeti dolaskom na radionice pokazujući drugima ono što one već znaju, pozivajući mlade da se priključe, smatra Lorena Kereta, voditeljica projekta Društveni centar “Dinarsko srce” u Kijevu.

U tome im pomažu partneri, bez kojih ova mala zajednica ne bi imala kapaciteta za provedbu projekta.

– Poanta projekta je jačanje kapaciteta samih lokalnih udruga i tu ćemo volonterski program uspostaviti, recimo ovdje je tipičan volnterski rad. Ali je važno to uklopiti u zakonski okvir, vrednovati taj rad, bilježiti ga, rekla je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica udruge GTF-inicijativa za održivi rast iz Zagreba.

Za to su preuredili dio stare zgrade gdje će udomiti brojne aktivnosti.

– Bit će tu radionice plesa, tkanja, nošnji, tekstila, krajobrazne arhitekture kuhanja. Planiramo napraviti i kuharicu naših tradicijskih jela, objasnila je Kereta.

Projekt mnogo to znači za ruralni kraj gdje je teško pronaći posao.

– Tu imamo dvije mlade cure u selu koje su dobile posao na 2 godine i planiramo čim se to ustali i počne teći bez napora odmah ići na drugu mogućnost, drugu varijantu, rekla je načelnica općine Kijevo Lidija Slavić.

Krajnji cilj projekta je jačanje poduzetništva i osnaživanje žena ruralnog kraja.

Snimka gostovanja dostupna je na stranici https://magazin.hrt.hr/

…………………………………………

Projekt je odobren za sufinanciranje na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Posrednička tijela u provedbi ovoga poziva su Ured za udruge, Posredničko tijelo razine 1, i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Posredničko tijelo razine 2.