Hrvatska, Nekategorizirano

Dubrovnik dobio portal s mapom dostupnosti javnih površina za osobe s invaliditetom u kolicima

U Centru za mlade Dubrovnik predstavljena je Baza geo-lokacija s 633 točke o dostupnim i nedostupnim objektima i preprekama za osobe u invalidskim kolicima, koje su izradili Informatički klub Futura i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u suradnji s volonterima. To je realizirano u sklopu EU projekta RAGUsa 2.0 – Razvoj kApaciteta Gradskih Udruga, kojeg provodi Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s partnerima.

Tajnik Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica ukratko je predstavio projekt RAGUsa 2.0 – Razvoj kApaciteta Gradskih Udruga, a jednu od aktivnosti projekta Bazu geo-lokacija pristupačnih za osobe u invalidskim kolicima predočio je njen autor Dino Bečić.

U konačnici je izrađena otvorena baza prostornih podataka, internetski portal kao jedinstveno mjesto za prikaz podataka o dostupnim, teško dostupnim ili nedostupnim lokacijama, s kartom pristupačnosti koja je dostupna preko mrežne aplikacije. Karta predstavlja mapirane lokacije grada Dubrovnika u svrhu pružanja informacija o dostupnosti javnih površina za osobe s invaliditetom u kolicima, s označenim preprekama poput rubnjaka, skalina, nagiba i priloženim fotografijama lokacije, a može se pronaći na: www.accessible-dubrovnik-map.eu.

Osim točaka koje su prikupili volonteri kroz prošlu jesen, iskoristio se potencijal besplatnih podataka (OpenStreetMap) koji su se integrirali sa službenim podacima Grada Dubrovnika (Digitalni model reljefa) pa se na aplikaciji mogu vidjeti i koje su ulice u potpunosti prekrivene stepenicama i nagib svakog segmenta ulice. U povijesnoj jezgri se nije mapiralo, ali se dodala mreža ulica koje su dostupne za samostalno kretanje u invalidskim kolicima. Dino je napomenuo kako je ovo idealna „nultna” faza u budućem razvoju ove problematike, te je iznio kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve za budući razvoj.

Pozivu na predstavljanje odazvao se i gradonačelnik Mato Franković, koji je naglasio važnost ovog projekta smatrajući da će ovakva baza pomoći i Gradu Dubrovniku kada ide u sanaciju i uređenje ulica da ima i podatak o tome koje se potencijalne barijere nalaze u toj ulici i koje su tehničke mogućnosti za premostiti takvu barijeru. Rekao je da je veliki posao napravljen i da vjeruje da se zajednički korištenjem postojećih podataka, baza može nadopuniti kako bi u konačnici imali sigurne rute kretanja za građane i posjetitelje.

Baza geo-lokacija pristupačnih za osobe u invalidskim kolicima se realizirala u sklopu projekta RAGUsa 2.0 – Razvoj kApaciteta Gradskih Udruga kojeg provodi Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s partnerima. Ukupna vrijednost projekta je 65.026,59 EUR / 489.942,86 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ iznosom od 55.272,60 EUR / 416.451,43 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.