Aktivizam, Nekategorizirano

Edukacija djece o invaliditetu

edukacije_crHrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI, uz financijsku podršku Grada Zagreba, provodi projekt ‘Iskustvom i znanjem do jednakosti’. Riječ je o projektu edukativnih radionica o invaliditetu namijenjenih djeci koji se ove godine provodi u dvanaest osnovnih škola na području Grada Zagreba.

Projekt ‘Iskustvom i znanjem do jednakosti’ provodi se već sedmu godinu za redom s ciljem promicanja i poboljšanja obrazovanja, integracije i kvalitete života osoba s invaliditetom, kroz radionice/predavanja. Predavači su aktivisti Saveza SUMSI, i sami osobe s invaliditetom: slijepa osoba i osoba u invalidskim kolicima – prof. reh. Albina Žnidar i Denis Marijon.

Radionice su u potpunosti prilagođene potrebama, predznanju i dobi sudionika, a sve u svrhu bolje integracije i poboljšanja odnosa djece s osobama s invaliditetom.

– Činjenica je da bez obzira na to što su djeca s oštećenjem uključena u redovno obrazovanje, ista nužno ne postižu integraciju i inkluziju. Ishod toga je gotovo uvijek svojevrsno izdvajanje osoba s invaliditetom u zasebna društva i djelovanje u neintegriranim uvjetima. Takvom načinu života prethode odgoj, prve godine života i obrazovanje. Stoga smo prije sedam godina pokrenuli ovaj program, shvativši da možemo napraviti doista puno ukoliko smo dio procesa integracije djece s teškoćama. Želja nam je projekt proširiti i na srednjoškolske institucije u zemlji – istaknuo je Denis Marijon, predsjednik Saveza, prenosi In portal.