Nekategorizirano, Svijet

Ekološki aktivisti izašli na ulice britanskih gradova, traže da se proglasi ekološko izvanredno stanje

– Ekološki aktivisti u ponedjeljak pokušavaju stvoriti kaos na ulicama pet britanskih gradova kako bi primorali vladu da djeluje po pitanju klimatskih promjena koje su prozvali kataklizmom.

Skupina Extinction Rebellion (Pobuna protiv izumiranja) u travnju je na 11 dana poremetila život u Londonu, a to se smatra najvećim činom građanskog neposluha u nedavnoj britanskoj povijesti. Tada su blokirane poznate lokacije, demolirana je zgrada Shella, zaustavljeni su vlakovi, a cilj je bila i zgrada Goldman Sachsa.

“Ova izvanredna mobilizacija običnih građana, potaknutih na djelovanje zbog raspada klime i ekološkog kolapsa, tražit će od vlade da odmah nešto poduzme kako bi zaustavila gubitak bioraznolikosti i smanji stakleničke plinove na nulu do 2025. godine”, objavila je ta skupina.

Otkrila je kako se prosvjedi događaju u Bristolu, Cardiffu, Glasgowu, Leedsu i Londonu. U svakom gradu će biti otkriven brod s velikim natpisom “Djelujte sada!”.

Bristol je objavio kako je zbog prosvjeda zatvorio jedan od glavnih mostova, a policija južnog Walesa da je zablokiran promet u centru Cardiffa. Prosvjednici su se okupili i ispred Kraljevskog suda pravde u središnjem Londonu, donijevši plavi čamac i vježbajući jogu.

“Zajednice iz cijele Britanije će se kroz niz nenasilnih prosvjeda ujediniti kako bi izvele niz kreativnih činova građanskog neposluha – blokirat će određene lokacije, mostove i ceste, a u isto vrijeme će održavati rasprave, radionice, obuke, aktivnosti za cijelu obitelj, okupljanja ljudi i slično”, otkrili su iz Extinction Rebelliona.

Ta organizacija građanskim neposluhom želi primorati vlade da smanje štetne emisije i zaustave klimatsku krizu koja će dovesti do gladi i društvenog kolapsa.

To je prosvjed protiv izumiranja vrsta, uključujući i našu, istaknula je skupina.

Organizacija zahtijeva od vlade da proglasi klimatsko i ekološko izvanredno stanje i stvori skupštinu s članovima javnosti koji će donositi odluke protiv klimatskih promjena. (Hina)