Aktualno, Nekategorizirano

Ekstravagantna tijela: 18.11.2016. – 25.11.2016., Zagreb; Pogon Jedinstvo / Beograd; Dom omladine

zlocin-i-kaznaU petak, 18. studenog, u 20 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, otvara se četvrto izdanje festivala Ekstravagantna tijela na temu ‘Umjetnost na rubu zakona’. Festival uključuje izložbu, performanse, radionice, predstave, predavanja i brojne filmove. Izložba se može pogledati do 25. studenog, dok se program performansa, 20. i 21. studenog, seli u Dom omladine Beograda.

Ovaj međunarodni, transdisciplinarni umjetnički projekt bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog (bilo da se radi o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu) i od 2007. se održava svake tri godine. Festival Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna fokusiran je na šire shvaćanje društveno propisane moralnosti promatrajući zločin kao najvažniju pukotinu društvene represije.
Večer otvorenja obilježit će vodstvo Maria Kovača kroz postav izložbe uz sudjelovanje umjetnika.

U performansu “Sekstaj mi ako možeš” američke umjetnice Karen Finley, umjetnica na licu mjesta stvara vizualne kompozicije inspirirane porukama i slikama eksplicitnog, erotskog sadržaja koje joj šalju posjetitelji. Prepoznatljiva upravo po umjetničkoj provokaciji, Finley i ovim performansom daje kritiku društva s posebnim naglaskom na ‘kulturu selfija’ te sram i poniženje u slučajevima kada privatne fotografije dospiju u javnost. Radovi će se nakon performansa moći pogledati i kupiti, a za sekstanje se prijavite e-mailom na natjecaj@kontejner.org s obzirom da je performans vremenski ograničen. Performans Karen Finley “Sekstaj mi ako možeš” održat će se u petak, 18.11. od 20 do 23 sata i u subotu, 19.11. od 15 do 19 sati u Pogonu Jedinstvo. Prijaviti se možete za jedan od navedenih termina.

Nakon službenog otvorenja izložbe druženje se nastavlja u klubu Močvara uz ‘zatvorsku’ playlistu, a od 23 sata uz redovan program kluba.
Critical Art Ensemble, američki umjetnički kolektiv, poziva zagrebačke posjetitelje festivala da nacrtaju, naslikaju, fotografiraju, skeniraju (i sl.) nezakonitu radnju u kojoj su sudjelovali ili predmet takve aktivnosti i uz to prilože kratko objašnjenje na koji su način s njom povezani. Svi radovi se anonimno predaju na otvorenju izložbe 18.11. u Pogonu Jedinstvo, gdje će ostati izloženi do zatvaranja festivala. Critical Art Ensemble stvara radove na sjecištu umjetnosti, tehnologije, političkog aktivizma i kritičke teorije kroz gotovo tri desetljeća svojeg djelovanja. Projektom “Istinski zločin” pokušavaju na vidjelo iznijeti tajnu strukturu svakodnevnog otpora i pobune pojedinaca krećući od pretpostavke da većina ljudi u nekom trenutku života sudjeluje u nezakonitim aktivnostima, koliko god male one bile.

Za vrijeme trajanja festivala, od 21. do 24. studenog od 17:30 do 20 sati u prostorima Akademije likovnih umjetnosti (Jabukovac 10) pod vodstvom umjetnice Sonje Vuk i suradnice, geštalt psihologinje, Sandre Grubić održat će se radionica za odrasle naziva “Sve najbolje”. Na svakoj od četiri radionice otkrivat će se po jedan oblik kontrole (kontrola ponašanja, informiranja, mišljenja i emocionalna kontrola) koji ograničava ljude u nesmetanom razvoju i širenju pogleda na život i svijet. Polaznici će uz stručno vodstvo učiti kako restrukturirati navedene oblike kontrole u fleksibilnije, otvorenije obrasce i planove s ciljem unapređenja osnovnih životnih vrijednosti. Broj mjesta je ograničen, a prijave se primaju putem e-maila natjecaj@kontejner.org.

Izložba, u sklopu koje će se moći pogledati mnogi video radovi, instalacije, interdisciplinarni projekti i fotografije domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika, bit će otvorena do 25. studenog, dok se program performansa 20. i 21. studenog seli u Dom omladine Beograda (Makedonska 22/IV, Beograd) u suradnji s partnerskom organizacijom KIOSK iz Beograda.

Umjetnici u Zagrebu: Ana Adamović (RS); ApsArt (RS); Art Lab (HR); Milijana Babić (HR); Michael Benson (US); Critical Art Ensemble (US); Zatvorsko pesničenje predstavlja: Igor Čoko i Maestral (RS); Richard DeDomenici (UK); Vladimir Dodig Trokut (HR); Vitar Drinković (HR); Karen Finley (US); Amela Frankl (HR); Igor Grubić (HR); Skribonauti (HR); Lynn Hershman Leeson (US); Josip Pino Ivančić (HR); Siniša Labrović (HR); Gordana Lebović (RS); Isidora Spasić (RS); Marko Marković (HR); Novi kolektivizam (SI); Ivan Petrović (RS); Stahl Stenslie (NO); Saša Tkačenko (RS); Zoran Todorović (RS); Ulješure (HR); UBERMORGEN (AT/CH); Sonja Vuk (HR); Zhu Yu (CN).

Umjetnici u Beogradu: Karen Finley (US); Stahl Stenslie (NO); Richard DeDomenici (UK); Dada Jihad kolektiv: Mario Kovač i Nikša Marinović (HR); Siniša Labrović (HR); Božidar Katić (HR); Omen Teatar (RS); Zatvorsko Pesničenje predstavlja: Đorđe Vasiljević (RS); Branko Milisković (RS); Marta Jovanović (RS); Heartefact (RS); Marko Marković (HR); Josip Pino Ivančić (HR); Critical Art Ensemble (US); Lynn Hershman Leeson (US); kustoski tim Stevan Vuković i Simona Ognjanović (RS).

projekt osmislio: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb

Preuzeto sa Culturenet.hr