Hrvatska, Nekategorizirano

EU projekt “Putovima Frankopana” revitalizirao 20 objekata od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara

Kulturno-turistička ponuda Primorsko-goranske županije do 2021. bit će značajno obogaćena zahvaljujući projektu “Putovima Frankopana”, koji obuhvaća revitalizaciju 20 objekata koji su bili u vlasništvu ili povezani s obitelji Frankopan, objedinjenih istoimenom fotomonografijom predstavljenom u utorak.

Projekt “Putovima Frankopana” je 2005. godine pokrenula Primorsko-goranska županija radi obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Provodi se u tri faze, a njegova ukupna vrijednost iznosi 61 milijun kuna, od čega je 47,3 milijuna kuna odobreno bespovratnih sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.

Najavljujući posljednju godinu njegove provedbe, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo je kako je riječ o najvećem kulturnom projektu te županije kojemu je cilj kroz revitalizaciju frankopanskih kaštela i njihovu turističku valorizaciju, ojačati turistički i kulturni brend Kvarnera, te kroz kreativne programe oživjeti važne povijesne prostore i otvoriti ih lokalnoj, hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

“Primorsko-goranska županija prepuna je prirodne i kulturne baštine, to je naša identifikacijska karta. U nju je utkano i 550 godina Frankopana, u 17 kaštela i tri sakralna objekta, gdje smo definirali rutu ‘Putevima Frankopana’, zaštitili je od propadanja, udahnuli joj život, te je stavili u prezentaciju kulturne i turističke ponude. Naša baština je naša budućnost”, rekao je Komadina na promociji u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest.

“Ovaj je projekt ujedno doprinos Primorsko-goranske županije projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, dajući tom projektu regionalni štih”, dodao je župan.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić naglasila je kako je riječ o iznimno značajnom projektu. “Frankopani su utkani u povijest Primorsko-goranske županije, a na nama je da ih uključimo u život svojih suvremenika, da stavimo u funkciju našu kulturnu i povijesnu baštinu”, rekla je Šišić.

Prva faza projekta (2005.-2008.) uključivala je obnovu deset frankopanskih kaštela u Vinodolskoj dolini. U drugoj fazi (2013.-2016.) obnova je proširena na Rijeku, Krk i Gorski kotar, odnosno na ukupno dvadeset objekata. U sklopu treće faze projekta, počete 2015. godine i u trajanju do 1. veljače 2021., predviđen je dovršetak obnove objekata u smislu ne samo uređivanja već i stvaranja novih turističkih proizvoda a s ciljem razvoja kulturno-turističke rute koja će trajno uklopiti objekte u kulturni život šire društvene zajednice.

Kako bi se građane potaknulo na obilazak Putova Frankopana, izrađena je posebna aplikacija te izdan vodič “Prijatelj po putu”. Tiskana je i fotomonografija koja čitateljima daje temeljit uvid u život Frankopana – od ondašnjih običaja i mode preko kulture i arhitekture do prava, a njome je predstavljeno svih 20 objekata obuhvaćenih rutom.

Autor teksta fotomonografije “Putovima Frankopana” Velid Đekić istaknuo je kako ga se najviše dojmila mnogostrukost područja djelovanja kojima je obitelj Frankopan obilježila hrvatsku povijest i kulturu.

“Uz njihovu graditeljsku baštinu, na čemu je naglasak u ovoj fotomonografiji, nekako sam se odlučio istaknuti i jednu dimenziju pored toga, a to je njihova pravna ostavština. Pri tom prije svega mislim na Vinodolski zakonik, pravni dokument po kojemu su Frankopani značajni ne samo na razini Hrvatske nego i u europskim okvirima”, kazao je Đekić. Autor fotografija u monografiji je Petar Fabijan.

Kako bi se s baštinom Frankopana upoznala i djeca, u školama Primorsko-goranske županije idućih će se mjeseci organizirati kvizovi, pričaonice i radionice. Autor kvizova je Mario Kovač, a pričaonice i kreativne radionice osmislila je i vodit će ilustratorica i pripovjedačica Margareta Peršić.

Kvizovi su prilagođeni uzrastu od 1. do 4. razreda osnovne škole, a smisao im je, kako je pojasnio Kovač, djecu zabaviti i istodobno podučiti povijesti.

“Pokušao sam izvući elemente onoga što će njima biti zanimljivo, naglasiti kako i naš kraj ima bogatu povijest i kako se iz te povijesti mogu napraviti i zanimljive pričice. Ideja je da se djeca zabave i kroz 10-ak natjecateljskih kvizova prije svega educiraju o povijesti svoga kraja, a onda oni koji su to najbolje proučili dobiju vrijedne nagrade”, rekao je Kovač.

Pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Matea Radić naglasila je kako je riječ o najznačajnijem projektu koje SAFU provodi s Primorsko-goranskom županijom u financijskom smislu ali i u smislu njegove složenosti, a projekt je pohvalio i voditelj Službe za razvoj i koordinaciju programa i projekata iz Europske unije iz Ministarstva turizma Mladen Špehar.

Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” obuhvatit će sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). Neke građevine već su obnovljene za primanje posjetitelja, a u ovoj godini osam njih bit će dopunjeno posebno uređenim interpretacijskim centrima. (Hina)