Nekategorizirano, Svijet

EU: Srebrenica jedna od najtamnijih stranica europske povijesti

Genocid u Srebrenici jedna je od najtamnijih stranica europske povijesti i Europa se prisjeća svoje odgovornosti i neuspjeha u zaštiti žrtava, rekli su u zajedničkoj izjavi visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

“Prije dvadeset osam godina napisana je jedna od najtamnijih stranica europske povijesti. Dijelimo tugu i bol obitelji i prijatelja žrtava te osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici”, kažu dvojica europskih dužnosnika uoči sutrašnjeg obilježavanja 28. obljetnice genocida u Srebrenici.

“Europa se prisjeća svoje odgovornosti i neuspjeha u zaštiti žrtava. Dok ponovno bjesni rat na europskom kontinentu, danas je na nama obvezati se da ćemo bolje braniti mir i štititi ljudske živote”, kaže se u izjavi.

Borrell i Varhelyi ističu da je Europska unija ostaje predana suverenosti, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine te da je njezina budućnost u EU-u.

Upozoravaju da se pomirenje može temeljiti samo na istini, pravdi i miru.

“Ne smije biti tolerancije prema poricanju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca. Svi civilni i politički čelnici u Bosni i Hercegovini odgovorni su za suradnju u izgradnji bolje budućnosti koja se temelji na dijalogu i uzajamnom razumijevanju, kako bi se ojačao i obranio mir i ljudsko dostojanstvo, na dobrobit svih generacija”, kaže se u izjavi.