Hrvatska, Nekategorizirano

Faktograf.hr otkriva lažne vijesti za Facebook

Faktograf.hr jedini je hrvatski medij specijaliziran za provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru (fact checking), a od kraja travnja takvu provjeru za ono što je objavljeno u Hrvatskoj obavlja i za Facebook, piše u četvrtak Večernji list.

Glavna urednica portala Faktograf.hr Sanja Despot kazala je za Večernji da se već godinama uviđa da globalne društvene mreže utječu na politiku pa su neki mediji zbog sve češće pojave lažnih vijesti počeli osnivati odjele za provjeru činjenica, “čekiranje” lažnih vijesti. Paralelno su se počele javljati i samostalne inicijative posvećene samo takvoj provjeri činjenica.

Kako je rastao broj medija koji su se time bavili, oni su se udružili u Međunarodnu mrežu organizacija posvećenih provjeri činjenica (International Fact Checking Network – IFCN). Postoje vrlo čvrsti kriteriji koje netko mora ispuniti da bi postao član mreže: neutralnost, transparentnost financiranja i organizacije, jednako tretiranje svih političkih aktera, navodi dnevnik.

Faktograf. hr u tu je mrežu ušao u listopadu 2017. “Kako je ocijenjeno da zadovoljavamo sve kriterije, dobili smo licenciju koja jamči da smo vjerodostojan medij”, ističe Despot.

Kaže da je s približavanjem nedavnih izbora za EU parlament Europska komisija pritisnula društvene mreže, pa i Facebook, da odgovornije počnu provjeravati vijesti objavljene na svojim mrežama.

“Facebook je uoči EU izbora odlučio pokriti cijelu Europsku uniju ‘fact checkingom’. Kako je uočio naš dosadašnji rad, kao i licenciju IFCN-a što je bio uvjet, angažirao nas je i sad od kraja travnja s njim surađujemo na provjeri onoga što je objavljeno u Hrvatskoj.

Konkretno mi detektiramo neku priču koja se širi ‘fejsom’ te ocjenjujemo njenu točnost ili netočnost. Ono na što FB stavlja naglasak netočne su vijesti, mješovite, manipulativne vijesti (u kojima je dio istina, a dio neistina), senzacionalistički tekstovi koji imaju istinit sadržaj, ali pogrešan, senzacionalistički naslov. Kada uočimo takve tekstove mi ih označimo kao netočne i napišemo naš tekst s ispravnim podacima koji se onda kao alternativa ponudi svakome tko na FB poželi podijeliti taj dezinformativni tekst”, kazala je Despot za Večernji list.