Aktivizam, Nekategorizirano

Festival Pedalafest: 'Sreću biraj, bicikliraj!', od 2. do 4. lipnja, Zagreb

Izvor Culturenet.hr
Izvor Culturenet.hr

Sindikat biciklista najavljuje ‘Pedalafest’, trodnevni festival posvećen biciklu i najveći događaj povezan s kulturom urbanog bicikliranja u ovom dijelu Europe. ‘Festival se održava od 2. do 4. lipnja u Centru mladih Ribnjak, parku Ribnjak i u klubu Močvara, pod motom ‘Sreću biraj, bicikliraj!’.
Uz brojne stručne i edukativne sadržaje, osmišljen je i zabavni te glazbeni program koji će u Zagreb donijeti pozitivnu biciklističku atmosferu. Time će se obilježiti kraj najveće nacionalne kampanje Biciklom na posao koja traje do 2. lipnja.
Pedalafest organizira udruga Sindikat biciklista koja se već pet godina zalaže za poboljšanje uvjeta vožnje biciklom, efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Tena Šarić iz Sindikata biciklista: “Festival je organiziran u potpunosti volonterski, bez honorara organizatorima, gostima i izvođačima i uz malu financijsku pomoć grada, danske i nizozemske ambasade, sponzora i partnera te uz veliki entuzijazam i ljubav prema biciklu. Po tome je Pedalafest jedinstven u Europi! U tri festivalska dana počastit ćemo vas gostovanjima brojnih prometnih stručnjaka, urbanista i aktivista iz zapadnoeuropskih zemalja koji će na predavanjima i panel diskusijama podijeliti iskustva iz društava s razvijenim biciklističkim prometom. Neke od tema koje ćemo dotaknuti tiču se sustava javnih bicikala, upotrebe teretnih bicikala, cikloturizma i transformacije gradova u one humanije i prilagođenije čovjeku.”
Najavljeni su stručnjaci iz susjednih zemalja, Slovenije, Mađarske, Srbije i Makedonije, ali i iz Austrije, Francuske, Nizozemske i Danske. Posebno je istaknuto otvaranje festivala s voditeljem Goranom Vugrincem i predavanjem Grahama Cavanagha, koji je u New Yorku radio na transformaciji velikih prometnih aleja u pješačko-biciklističke zone. Također, održat će se izložba Cycle-Chic, autora Arona Halasza iz Budimpešte. “U parku ćemo prikazivati i različite biciklističke filmove, a struju potrebnu za projekciju proizvodit ćemo okretanjem pedala, zahvaljujući “Cycle Cinema Clubu” iz Beča”, nadodala je Martina Pekčec iz Sindikata biciklista.
Dnevni program u parku bit će upotpunjen performansima, radionicama, revijom bicikala i radionicama za djecu, a noćni dio nudi bogat glazbeni sadržaj uz koncerte Dementronomesa, Drvoreda, Marka i Darka te brojnim drugim bendovima, gostima iznenađenja i DJ-ima. Već tradicionalno festival završava velikom kritičnom masom, biciklističkom vožnjom kroz grad s polaskom u subotu 4. lipnja u 19h iz parka Ribnjak i dolaskom na mjesto završnog partyja – klub Močvaru.
Više informacija o programu festivala doznajte na www.pedalafest.eu i Pedalafest Facebook eventu, a o kampanji Biciklom na posao na www.biciklomnaposao.hr!