Aktivizam, Nekategorizirano

Festival prava djece – mali festival za velike teme u listopadu u više gradova

Festival prava djece – “Mali festival za velike teme“, u središtu čijeg 14. izdanja je mentalno zdravlje djece i mladih, tijekom listopada u više gradova donosi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore, prenosi Hina.

U organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator Festival započinje okruglim stolom 12. listopada u Centru mladih Ribnjak.

Budući da je s djecom i mladima, a i 2022. proglašena Europskom godinom mladih, važno govoriti o temama iz područja mentalnog zdravlja, osobito nakon pandemije, Festival s tog područja priprema brojne filmove, radionice, okrugli stol i druge nastavne sadržaje.

Program Dobre vibracije, namijenjen roditeljima i djeci, donosi filmove “Priče o Franzu”, obiteljsku komediju o dječaku koji kao najmanji u razredu počinje pratiti popularnog influencera fitnessa, te “Moj tata kobasica” o Zoe čiji otac daje otkaz u banci i postaje glumac kako bi ostvario životni san, pri čemu postane maskota kobasice.

Projekcije će se održati u Zagrebu (15. listopada, Kino Tuškanac), Rijeci (22. listopada, Dječja kuća) i Koprivnici (29. listopada, Kino Velebit), uz besplatan ulaz. Svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Uz projekcije, održat će se i Festivalski forumi u kojima će mladi razgovarati sa stručnjacima o relevantnim temama za svoju generaciju.

Planirane su i radionice o medijskoj pismenosti, mentalnom zdravlju mladih u odnosu na njihov online život, te Razgovor počinje filmom – panel rasprava za srednjoškolce, koja se sastoji od projekcije filma “Povezivanje”, dokumentarca o mentalnom zdravlju mladih i razgovora s psihologinjom.

Na mrežnim stranicama Festivala www.festivalpravadjece.com bit će online dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola.

U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi također osam filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.

Festival se dosad proveo u 22 grada u Hrvatskoj, a na prošlogodišnjem izdanju (online) sudjelovalo je više od 30 000 djece, mladih i odraslih.

Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez.