Hrvatska, Nekategorizirano

Festival znanosti diljem Hrvatske na temu otkrića

foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp
foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Festival znanosti, koji počinje u ponedjeljak diljem Hrvatske, donosi ove godine više od 600 besplatnih događanja posvećenih otkrićima u znanosti, s ciljem poboljšanja komunikacije između znanstvene zajednice i javnosti, prenosi Hina.

Festival se održava do 21. travnja u 23 grada, od Bjelovara, Čabra i Vinkovaca do Otočca, Pule i Hvara, a tradicionalno jedan od bogatijih programa pripremio je Tehnički muzej Nikola Tesla, u kojemu se manifestacija u ponedjeljak navečer službeno otvara.

Voditelj Festivala znanosti Marijo Zrna kaže kako je ovogodišnja tema inspirirana radošću otkrivanja. “”Svake godine Festival se održava u znaku jedne od glavnih tema, a ove smo godine izabrali otkrića kao nešto što nas okružuje jer sve što koristimo netko je morao otkriti”, rekao je.

Najavio je da će se idućih šest dana održati niz radionica, prezentacija, predavanja o otkrićima s različitih znanstvenih područja, ali i o drugim znanstvenim temama koje su aktualne.

Obuhvaćena su različita znanstvena područja, od astronomije, prirodoslovlja i matematike do elektrotehnike, farmacije, kemije, sve teme koje bi mogle biti zanimljive i poučne, napomenuo je.

“Cilj nam je predstaviti znanost na pristupačan način kako bi se uspostavio bolji kontakt između znanstvene zajednice i šireg kruga korisnika u Hrvatskoj”, ističe Zrna.

Po njegovim riječima, Festival se u tom smislu u dosadašnjih šesnaest godina pokazao jako dobrim. “Sudionici su bili iznimno su zadovoljni reakcijama posjetitelja, srednjoškolaca i studenata, a Festival im je poslužio da svoja istraživanja predstave široj populaciji.

Izložbom i predavanjem u okviru Festivala obilježavaju se godišnjice rođenja velikana hrvatske znanosti – izumitelja električne žarulje s volframovom niti Franje Hanamana te matematičara i fizičara Marina Getaldića.

Kroz programe prilagođene raznim dobnim skupinama na interaktivan način će se prikazati koliko znanstvena otkrića mijenjaju svijet kako omogućuju napredak civilizacije i komfor u svakodnevici, ali i mijenjaju svjetonazor i poglede na život.

Tehnički muzej s programima tijekom cijeloga dana

Zagrebački Tehnički muzej na Festivalu je, s više od 200 sudionika, pripremio osam izložbi, 46 predavanja, 55 prezentacije i 109 radionica.

Među ostalim, izložena je rijetka građa na temu znanosti iz fondova hrvatskih muzejskih i galerijskih knjižnica, postavljena je izložba o mikroskopiji te edukativne izložbe o pomagalima za pisanje Brailleova pisma i otkrićima u filateliji.

U povodu 160 godina meteorološke postaje Hvar govorit će se o tome kako je, zahvaljujući podacima izmjerenima upravo na toj postaji Hvar dobio epitet najsunčanijeg hrvatskog otoka – s prosječno 2718 sunčanih sati godišnje.

Posjetitelji će imati priliku naučiti o supermoćima kukaca – neki od njih imaju mogućnost detekcije neprijatelja čak i ako ga ne vide, drugi imaju iznimno brze reflekse ili pak kemijsku obranu, održat će se i radionica DNA fingerprinting – biološka radionica, a jedna od tema je i kako se greškama može doći do otkrića, kako ih na siguran način poticati i učiti iz njih.

Govorit će se i o tome kako bi Nikola Tesla danas obrađivao voćne sokove, s obzirom da se načela njegovih izuma u velikoj mjeri koriste u procesiranju hrane, a predstavit će se i povijest otkrića kakaovca i čokolade, koja se u samom početku teško prihvaćala u Europi.

Događanja u Tehničkom muzeju održavat će se do subote 21. travnja, od 10 do 20 sati, a festivalski programi priređeni su na još sedam lokacija, među ostalim, na Geodetskom fakultetu, Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i u Botaničkom vrtu.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Programe su osmislila hrvatska sveučilišta, studentske udruge i pojedinci te udruge vezane za popularizaciju znanosti, a njihov detaljni raspored nalazi se na web stranici http://www.festivalznanosti.hr/2018/