Aktualno, Nekategorizirano

Ozalj u čast Nikoli Tesli i Slavi Raškaj: 1. Festival svjetla i vode, znanosti i umjetnosti

CRO_Tesla_tour160 godina od rođenja Nikole Tesle i 110 godina od smrti Slave Raškaj ujedno je i 1. Festival svjetla i vode, znanosti i umjetnosti, koji će se održati u subotu, 9. srpnja, u Ozlju.

Program je potaknuo ponovno oživljavanje međunarodne likovne kolonije posvećene Slavi Raškaj na kojoj su cijenjena imena hrvatske likovne scene započela svoje umjetnčke karijere. Obasjani Teslinim svjetlom na originalnim vidikovcima Slave Raškaj, posebno pripremljenim za umjetničko stvaranje.

Program potpisuju: Zavičajni muzej Ozalj, ULAK, Novi svijet-KA Urbani.

9.7. 2016. subota, Ozalj od 18:00 ( službeni program) započinje rutom znanosti i umjetnosti: Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj.

Rad međunarodne kolonije počinje u jutarnjim satima.

U sklopu večernjeg programa nakon izložbe radova s kolonije poseban je događaj i projekcija filma Nijagara a umreženom projekcijom Ozalj postaje dio međunarodog povezivanja u posebnoj suradnji Centra Novi svijet-KA Urbani kao udruge članice međunarodnog klastera Putevima Tesle.

Simultane projekcije bit će održane u znanstvenom centru Nikola Tesla – Wardenclyffe, New York (USA), na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu (SRBIJA), Stari grad Ozalj s pogledom na Munjaru Ozalj (HRVATSKA), HE Jaruga (HRVATSKA), Sveučilišnoj knjižnici Maribor (SLOVENIJA). Autori filma: Milica Lapčević, Danijel Rotbart.
Film sadrži i odlomak iz govora Nikole Tesle na otvaranju hidroelektrane na Niagarinim vodopadima, 12.01.1897.

Više o programu možete saznati ovdje.