Nekategorizirano, Stajališta

Franak nakon odluke Suda EU: Na potezu je Vrhovni sud

foto HINA/ Damir SENCAR

Udruga Franak je nakon jučerašnje odluke Suda EU vezane za konvertirane kredite pozvala Vrhovni sud da hitno riješi sve revizije po završenim predmetima na županijskim sudovima i konačno razriješi pitanje pravne sigurnosti za potrošače koji su konvertirali CHF kredite.

Aktivist Franaka Goran Aleksić rekao je na konferenciji za novinare ispred Vrhovnog suda kako s velikom sigurnošću mogu proglasiti konačnu pobjedu protiv banaka u poglavlju konvertiranih kredita.

Presudom Suda EU u španjolskom predmetu C-452/18 utvrđeno je da potrošači koji su konvertirali CHF kredite imaju pravu tužiti banku i dobiti svoj novac ako u trenutku konverzije nisu bili informirani da bi u slučaju prihvaćanja konverzije izgubili moguće pravo na obeštećenje.

To u hrvatskom slučaju znači, kazao je Aleksić, da se potrošači nisu odrekli tužbe ni svojih potraživanja i da imaju pravo potraživati preplaćene iznose kamata i tečaja.

Pravo na preplatu bilo bi izgubljeno tek da su potrošači kod konverzije bili transparentno informirani da će konverzijom izgubiti pravo koje bi mogli dobiti utvrdi li se kasnije ništetnost valutne klauzule.

Odluka Suda EU nastavlja se na odluku u predmetu Dunai, a Aleksić s 99-postotnom sigurnošću očekuje da će svi tužbeni zahtjevi za obeštećenje iz konvertiranih kredita biti prihvaćeni.

Potrošače koji su konvertirali kredite, a još nisu tužili banke, što mogu učiniti do lipnja 2023., Aleksić je uputio da pričekaju da se riješe revizije kako bi bili sto posto pravno sigurni.

Za potrošače koji su već tužili banke Aleksić je rekao da s puno manjim teretom na leđima mogu čekati pravomoćne završetke sudskih sporova koji će biti na njihovu korist.

Banke su financijski okupatori RH, a Vrhovni sud im drži lojtre

Aleksić od Vrhovnog suda očekuje da hitno riješi sve revizije po završenim predmetima koje se tiču konvertiranih kredita i da konačno razriješi pitanje pravne sigurnosti za 18 000 sadašnjih i za sve buduće tužitelje kojih će možda biti još 40 tisuća.

Banke je prozvao da su financijski okupatori Republike Hrvatske koji su opljačkali hrvatske građane sa CHF kreditima za 15 milijardi kuna i još za pet milijardi kuna na ime kamatnih stopa sve druge građane s euro i kunskim kreditima.

Kaže da se banke s jedne strane brane u Hrvatskoj konverzijom u sporovima gdje se radi o konvertiranim kreditima i tvrde da su potrošači obeštećeni pa više nemaju nikakvog prava dok su s druge strane tužile RH zbog konverzije.

“To je jedno prijetvorno, pokvareno, prljavo ponašanje hrvatskih banaka gdje u Hrvatskoj žele ovce a u Washingtonu novce“, rekao je Aleksić.

Ustvrdio je pritom da je država koja brani takve banke na neki način sudionik u zločinačkom poduhvatu, dok Vrhovni sud odugovlačenjem procesa drži lojtrice financijskim okupatorima.

Odvjetnica Patricija Đurić rekla je da odluka suda ide u prilog hrvatskim potrošačima, a čak su i u boljoj poziciji jer se u sporazumu o konverziji nisu odricali svojih prava niti su potpisivali da bi neke ništene odredbe zamijenili valjanima.

Član udruge Franak Goran Herceg koji i dalje otplaćuje kredit U CHF-u rekao je da njegova tužba pokrenuta prije četiri godine, ali se u praski ništa nije dogodilo jer Vrhovni sud izbjegava odgovoriti jesu li ugovori u CHF-u ništetni. Smatra da je presuda Suda EU-a veliki korak i pomoć. (Hina)