Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Franak ponovno traži od Vrhovnog suda hitne odluke o konvertiranim kreditima u švicarcima

foto HINA/ Tomislav PAVLEK/
foto HINA/ Tomislav PAVLEK/

Dvadesetak članova Udruge Franak u subotu je na konferenciji za novinare ponovno apeliralo na Vrhovni sud da hitno donese potrebne odluke vezane uz konvertirane kredite u švicarskim francima (CHF) i za revizije banaka, zbog skore zastare potraživanja.

Jer, upozorili su predstavnici Uruge Franak na konferenciji ispred Vrhovnog suda u Zagrebu, za 55.000 hrvatskih obitelji četiri mjeseca prije zastare potraživanja još uvijek ne postoji pravna sigurnost za dužnike, koji su konvertirali kredite u CHF u euro prema tzv. Zakonu o konverziji.

Članovi Udruge Franak, koji su se okupili i ispred Županijskih sudova u drugim gradovima, od Vrhovnog suda očekuju da donese odluke u skladu s pravom EU-a.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar rekao je kako već osam godina traje kolektivna sudska bitka a još uvijek nemaju konačna rješenja na temelju kojih bi 125.000 oštećenih dužnika-potrošača, moglo privatnim tužbama dobiti svoj opljačkani novac.

Dodao je kako 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima četiri mjeseca prije zastare potraživanja još uvijek nema pravnu sigurnost za svoje tužbe iako pravo EU, rekao je, jasno govorida banke osuđene za nepošteno ugovaranje moraju vratiti sve što su nepoštene stekle.

“Konverzijom CHF kredita nije vraćeno ništa i nije izvršena restitucija u skladu s pravom EU”, poručio je.

Sudar je podsjetio da zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 14. lipnja ove godine i više nema vremena za čekanje. Stoga, naglasio je, očekuju da Vrhovni sud do kraja veljače odluči o sudbini 55.000 obitelji.

Koordinator Udruge Franak za Slavoniju, Vlado Iljkić, kratko je sucima Vrhovnog suda poručio kako je njihovo potraživanje sastavni element prava vlasništva zajamčenog Ustavom. “Mi znamo da vi to znate, a sada znate da i mi to znamo “, kazao je.

Koordinatorica Udruge Franak za središnju Hrvatsku, Iva Tadić, je pročitavši poruku Vrhovnom sudu koja će biti spojena u video poruku ljudi iz svih gradova Hrvatske, rekla da pripada jednoj od 55.000 obitelji koja očekuje odluku za pravnu sigurnost u pokretanju tužbi za obeštećenje.

“Vrhovni sude, banke su nas izigrale i prevarile i ti to znaš. Znaš da su kamate i valute nezakonite i da konverzija nije prepreka našem traženju pravde”, poručila je. Istaknula je i da žele pravdu jer su ih banke lihvarile i na “nezakonit se način obogatile preko muka i neprospavanih noći dužnika”.

Članica Udruge Franak iz Varaždina Biserka Vinceković isprčala je svoj slučaj jer je nedavno Županisjki sud u Varaždinu jedini donio presudu donio u korist banaka upozorivši kako njoj i njezinoj obitelji zbog tromosti Vrhovnog suda i Vlade prijeti ovrha.

Aktivistica Udruge Franak Maja Gavran iz Siska je, predstavljajući rezultate ankete te udruge rekla je da su najviše kredite u CHF podigle fizičke osobe za kupnju stana ili auta u dobi od 30 do 35 godina.

Smatra kako su ti krediti ciljano nuđeni kreditno sposobnim osobama koji su htjele osigurati krov nad glavom jer se većinom radi o obiteljima s dvoje djece. No, nisu slutili da će početna kamatna stopa od 4,5 posto narasti čak i na 6,5 posto uz istovremeni rast tečaja.

Zbog toga su, upozorila je Gavran, dužnici često znali ulaziti u sukobe s okolinom, bračnim partnerima te osjećati i zdravstvene probleme. (Hina)