Nekategorizirano, Stajališta

Udruga Franak prosvjedom tražila da Vrhovni sud žurno riješi pitanja CHF kredita

foto HINA/ Daniel KASAP

Udruga Franak zatražila je na prosvjednom skupu u utorak da Vrhovni sud neodgodivo, prije ljeta, riješi krucijalna pitanja u slučaju franak, prije svega pitanje ništetnosti temeljnih ugovora o kreditu u švicarskim francima i pitanje obeštećenja svih potrošača s konvertiranim kreditima.

Koordinator Udruge franak Goran Aleksić naglasio je da je pitanje ništetnosti ugovora o kreditima u ‘švicarcu’ prošlo svu potrebnu proceduru i preostaje jedino da Vrhovni sud odluči je li ugovor s ništetnom valutnom klauzulom i kamatnom stopom ništetan.

Podsjetio je da su uputili prosvjedne note Sudu EU, HNB-u, Vrhovnom sudu i Vladi RH. Vladu je optužio da je izdala interese hrvatskih građana očitujući se pred Sudom EU da su konverzijom u potpunosti obeštećeni, a što u Udruzi smatraju netočnim i sramotnom izdajom.

Udruga Franak traži da Vlada RH predloži zakonska rješenja kojima bi se olakšao pristup sudovima za sve potrošače na temelju kolektivne presude, a prije svega, na ukidanje svih sudskih troškova za tužitelje po CHF kreditima.

Od Hrvatske narodna banke (HNB) zatraženo je da odmah nakon odluke Vrhovnog suda po njihovim zahtjevima bankama preporuči da pozovu pojedinačno sve potrošače koji još nisu sudski obeštećeni na nagodbe i da im banke ponude obeštećenja u skladu s odlukama Vrhovnog suda koje mora žurno donijeti.

Prosvjednike podržali Most i Možemo

Traže i da HNB neodgodivo naloži bankama osuđenim u kolektivnom slučaju franak da na svoje uvodne web stranice odmah pa sve do zaključno 13. lipnja 2023. izlože informaciju da su u njemu osuđene i da svi potrošači koji su kod njih ugovorili kredit s valutnom klauzulom CHF imaju pravo na obeštećenje.

Potporu zahtjevima Udruge Franak su na prosvjedu izrazili i saborski zastupnici Nikola Grmoja (Most) koji je ustvrdio da vlada radi protiv interesa naroda i Sandra Benčić (Možemo) koja je poručila da banke građanima trebaju vratiti preplaćene iznose.

Na prosvjedu je upozoreno na višegodišnja neriješena pravnih pitanja vezano za kolektivnu presudu u slučaju franak, zbog nemara i nečinjenja pojedinih hrvatskih institucija po neriješenim, ali i riješenim pravnim pitanjima.

Povod su bili problemi dužnika koji su između 2004. i 2008. ugovarali kredite u francima, a tiču se neriješenog pitanja ništetnosti takvih ugovora u cijelosti kao i prava na obeštećenje nakon prihvata zakonske konverzije švicarskog franka u euro. Također i nečinjenje HNB-a i Vlade RH prema bankama nakon kolektivne presude.

Na prosvjedu su govorili aktivisti Udruge Franak, a okupilo se stotinjak prosvjednika noseći transparente “Konverzija nije obeštećenje”, “Vrhovni sude, požuri 55000 obitelji čeka”, Ništetan CHF=ništetan ugovor”, “CHF kredit, neustavan, nezakonit i ništetan”. (Hina)