Aktivizam, Nekategorizirano

Franak: Spriječen pokušaj HNB-a da zataška nezakonite radnje banaka

Na rješenje povjerenice HNB nema pravo žalbe

Udruga Franak je danas, 26. srpnja je objavila rješenje povjerenice za informiranje Anamarije Muse kojim se HNB-u nalaže da udruzi dostavi odgovore na pitanja vezana uz konverziju kredita u “švicarcima”, i to u roku osam dana.

Franak je HNB pitao je li utvrdio nezakonitosti u konverziji, koje i kod kojih banaka, je li prema bankama poduzeo kakve mjere i o kojim bankama i mjerama se radi, te je li pokrenuo prekršajne postupke protiv banaka i kojih, a HNB im je inicijalno, krajem veljače, odbio odgovoriti opravdavajući to poslovnom tajnom.

Povjerenica u obrazloženju rješenja kojim HNB-u nalaže da Udruzi dostavi tražene podatke, pozivajući se na odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama, navodi da “javni interese da javnost zna koje nezakonitosti su utvrđene, koje su mjere od nadzorne institucije utvrđene, nad kojim bankama, te jesu li i koji prekršajni postupci pokrenuti prevladava nad mogućom štetom po interese bankarskog sustava, banaka te štediša”.

Na rješenje povjerenice HNB nema pravo žalbe, nego sve podatke mora dostaviti u roku osam dana.

Franak u priopćenju ističe da je tim rješenjem spriječen pokušaj HNB-a da zataška nezakonite radnje banaka tijekom konverzije CHF kredita.

“Udruga Franak još jednom je dokazala da se legalnim i argumentiranim postupanjem prema nezakonitostima institucija, banaka ili bilo koga drugog, ipak može postići potreban rezultat, unatoč povremenoj skepsi i nevjerici javnosti. Za rezultate je svakako potrebno određeno vrijeme, ali Udruga Franak je uvijek bila i ostat će ustrajna na svojem putu uklanjanja svih nezakonitosti u radu banaka, te na obeštećenju svih građana oštećenih tim nezakonitim ponašanjem”, kaže se u priopćenju.