Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Franak poziva na suradnju kako bi se promjenjive kamatne stope zamijenile fiksnim

P-H20170427000336Udruga Franak pozvala je u četvrtak Hrvatsku narodnu banku (HNB), Hrvatsku udrugu banaka (HUB) i Ministarstvo financija na suradnju kako bi se iznašao način da se promjenjive kamatne stope u svim kreditima, bez obzira na vrstu i valutu kredita, zamijene fiksnim, fer i realnim kamatnim stopama.

“Nakon najava guvernera HNB-a Borisa Vujčića o potencijalnim preporukama bankama da promjenjive kamatne stope reprogramiranjem kredita zamijene fiksnim kamatnim stopama, Udruga Franak pozvala je guvernera Vujčića, HNB i Ministarstvo financija da zajednički s Udrugom Franak pronađu način da se inicijativa guvernera Vujčića pretvori u djela”, stoji u otvorenom pismu Udruge Franak.

Pritom iz Udruge još jednom upozoravaju na četiri bitna problema s kamatnim stopama.

Tako navode da “hrvatske banke u većini kredita ugovorenih prije 1. siječnja 2013. i dalje manipuliraju kamatnim stopama, unatoč sudskim presudama i unatoč zakonskim rješenjima”.

Također ističu kako nakon pravomoćne presude u kolektivnom slučaju Franak još uvijek većina dužnika nije sudskim putem pokrenula postupak vraćanja preplaćenih kamata, a zasad postoji nekoliko pravomoćnih i 50-ak nepravomoćnih presuda kojima se nalaže vraćanje preplaćenih kamata oštećenim dužnicima.

Iz Franka napominju i kako “već treću godinu pokušavaju utjecati na vlast ne bi li se izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno prekinulo manipuliranje kamatnim stopama na način da se fiksne kamatne marže koje nisu ugovorene ugovore u početnim veličinama kakve bi vrijedile na početku svakoga pojedinog ugovornog odnosa”.

U konverziji kredita u švicarskim francima primijenjene su nezakonito povećavane kamate iz euro kredita, četvrti je problem kojeg navode iz Udruge Franak.

“Kada se sve stavi na stol, uistinu bi fiksiranje kamatnih stopa prekinulo manipulacije kamatnim stopama, ali bi omogućilo i dužnicima koji imaju zakonite kamatne stope izbjegavanje rizika enormnoga rasta promjenjivih parametara”, ističu iz Udruge Franak.

Zato iz Udruge pozivaju HNB, HUB i Ministarstvo financija da “svi zajedno iznađu način da se postojeće promjenjive kamatne stope u svim kreditima, bez obzira na vrstu i valutu kredita, svedu na fiksne fer i realne iznose” te očekuju brze pozitivne reakcije na prijedlog za suradnju.