Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Udruga Franak pokreće skupnu tužbu za dužnike u eurima

Udruga Franak, kaže Aleksić, uvjerena je u pravnu pobjedu.
Udruga Franak, kaže Aleksić, uvjerena je u pravnu pobjedu.

Udruga Franak pokreće privatnu skupnu tužbu protiv banaka, zbog nezakonitog dizanja kamatnih stopa za eurske kredite s promjenjivom katnom stopom, izvijestili su u utorak na konferenciji za novinare predstavnici te udruge.

“Franak” poziva sve zainteresirane dužnike u eurima, koji su kredit s promjenjivom kamatnom stopom ugovorili između 13. rujna 2003. i 31. prosinca 2008., da se učlane u tu udrugu kako bi, zbog nezakonitog povećanja kamata, ostvarili mogućnost podizanja privatne skupne tužbe protiv banaka, rekao je glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić.

“Svi dužnici u eurskim kreditima imaju pravo na povrat preplaćenih kamata, ali nažalost to mogu izboriti isključivo sudskim putem”, kaže on te dodaje kako dužnika, koji su kredite ugovorili u spomenutom razdoblju kada su banke samovoljno dizale kamate, ima na desetke tisuća, on pretpostavlja oko 50.000.

Svi dužnici u eurima koji su kredite s promjenjivom kamatnom stopom podigli prije 2010. godine, a čiju su stopu banke jednostrano mijenjale, jednako su oštećeni kao i dužnici u švicarskim francima, ocjenjuje Aleksić.

Ističe kako će prvih deset članova Udruge Franak koji se jave na “pravni mail” udruge, ostvariti mogućnost podizanja skupne tužbe protiv banke kojom će se zahtijevati vraćanje preplaćenih iznosa kamata uz isplatu zakonskih zateznih kamata.

Skupna tužba, rekao je, podiže se na maksimalni iznos predmeta tužbe od 250 tisuća kuna te taj iznos ograničava broj suparničara koji će sudjelovati u tužbi.

Udruga Franak, kaže Aleksić koji je uvjeren u pravnu pobjedu, jamči tim dužnicima da neće imati nikakvih troškova sudskoga spora, bez obzira na ishod procesa.

“Tužba će uspjeti sto posto, no određeni rizik uvijek postoji,” naveo je Aleksić pozvavši sve dužnike u eurima da se učlane u Udrugu Franak, plate članarinu te dostave kompletnu kreditnu dokumentaciju kako bi stručnjaci mogli provjeriti ima li uvjeta za tužbu.

Za članove Udruge Franak s eurskim kreditima organizirat će se savjetodavna pomoć, ali bez kompletne organizacije sudskog procesa. Za prvih sto članova Udruge Franak, dužnika u eurima, koji se jave na pravni mail udruge, organizirat će se izračuni preplaćenih iznosa kamata.

Aleksić najavljuje da će “Franak” uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedloge dvaju zakona. Jednim bi se utvrdila metodologija određivanja fiksnih kamatnih marži u kreditima u kojima su marže nezakonito određene, a drugim bi se omogućilo da dužnici vansudski dobiju preplaćene kamate na temelju pravomoćne sudske presude u kolektivnom sudskom procesu. (Hina)