Nekategorizirano, Stajališta

Gong kreirao aplikaciju za prijavu nepravilnosti na izborima za Europski parlament

dizajn_bez_naslova_(2)_biggerKako bi omogućio građanima da na jednostavan način prijave neregularnosti na izborima za Europski parlament, Gong je uoči izbora predstavio alat za prijavu nepravilnosti putem poveznice s osobnih računala ili pametnih telefona na adresi https://prijava.gong.hr.

Nepravilnosti koje se mogu prijaviti putem aplikacije javljaju se za vrijeme predizborne kampanje, na sam izborni dan, kao i prilikom objave rezultata izbora i nakon izbornog dana.

Prije izbornog dana, najčešće nepravilnosti koje građani prijavljuju su vezane uz kršenje predizborne šutnje neposredno prije izbora, govor mržnje i zloupotreba osobnih podataka građana.

Za vrijeme izbornog dana, na biračkom mjestu mogu nastati razne nepravilnosti vezane uz rad biračkog odbora, podmićivanje birača itd.

Gong će prijave izbornih nepravilnosti prikupljati i telefonski i ostalim kanalima, osobito za građane koji nemaju pristup internetu, no svima koji imaju pristup internetu savjetuje se da nepravilnosti prijave putem novog alata koji će olakšati proces prijave nepravilnosti.

Formular već uključuje sve informacije koje su potrebne kako bi se nepravilnost evidentirala, što će skratiti vrijeme prijave i smanjiti mogućnost naknadne provjere dodatnih detalja s prijaviteljima.

Veći dio nepravilnosti će se proslijediti nadležnim institucijama, kao što su Državno izborno povjerenstvo i Agencija za zaštitu osobnih podataka. Gong se obvezuje čuvati privatnost prijavitelja, čiji se podaci ne prosljeđuju nadležnim institucijama, osim na zahtjev ili uz privolu prijavitelja nepravilnosti.

Zbog osiguravanja točnosti i pouzdanosti prijava te sprečavanja potencijalnih manipulacija, Gong ne prihvaća anonimne prijave građana, navodi se u priopćenju.

Građani i građanke nepravilnosti uoči izbora nepravilnosti mogu prijaviti i izravno nadležnim institucijama. Zbirne informacije i analize nepravilnosti prikupljene pomoću alata i drugim kanalima bit će objavljene u izvještaju koji Gong redovito objavljuje nakon izbora, kaže se u priopćenju.