Hrvatska, Nekategorizirano

Gong poziva kandidate za EP: Objavljujte s kime se sastajete

prijavljuem_sastanak_biggerUoči europskih parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca, Gong poziva sve kandidatkinje i kandidate da se obavežu na transparentno prikazivanje svih svojih sastanaka. Popis kandidata i kandidatkinja koji su pristali objavljivati svoje sastanke tijekom kampanje, kao i popis sastanaka koje su prijavili, objavljivat će se na mrežnoj stranici Gonga, stoji u priopćenju za javnost.

Članovi/ce Europske komisije posljednje četiri godine objavljuju svoje sastanke, a posljednje izmjene Poslovnika Europskog parlamenta na to sada obvezuju i izvjestitelje, izvjestitelje u sjeni i predsjednice odbora Europskog parlamenta. Ostali europarlamentarci i europarlamentarke pozvani su dobrovoljno prijavljivati svoje sastanke na internetskim stranicama Parlamenta.

Diljem Europe pada povjerenje u institucije i raste zazor prema političkim elitama, što je podloga za bujanje ekstremizma i dezinformacija. Jedan od načina da se ovi trendovi zaustave jest potpuna otvorenost i laka dostupnost relevantnih informacija. Konačno, građani i građanke imaju pravo znati tko pokušava utjecati na njihove izabrane predstavnike/ce, i kako, jer lobiranje može biti i korisno, a svakako je sastavni dio demokratskog procesa ukoliko je transparentno.

Ipak, nakon dvije godine pregovora Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije, do danas nije postignut dogovor o obaveznoj registraciji lobista u Registar transparentnosti Europske unije. Nastavak ovih pregovora ovisit će o Vama, i svakom zastupniku i zastupnici u novom sastavu Europskog parlamenta.

Posljednje istraživanje nevladine organizacije Corporate Europe objavljeno u veljači ove godine, pokazuje kako države članice, koje imaju snažan utjecaj na odluke koje se donose na razini EU, prečesto nastupaju kao posrednici za interese kompanija.

Ovo istraživanje, primjerice, spominje kako su hrvatski ministri u Vijeću Europe, uz Španjolsku, Grčku i Cipar, 2017. bili protiv ukidanja maloprodajne naknade za roaming unutar EU, štiteći interese telekom operatera ispred vlastitih građana/ki.

Gong stoga zagovara veću transparentnost i jasna pravila lobiranja u Europskoj uniji, pridružen Savezu za transparentnost lobiranja i etičko postupanje AlterEU s još 200 europskih nevladinih organizacija.

Brojni europski građani i građanke podržat će otvorenost u djelovanju svojih zastupnika/ca, a uspijemo li zajedno stvoriti otvoreniji svijet, uspjet ćemo i ponovno izgraditi povjerenje u politiku i političare. (Izvor GONG)