Hrvatska, Nekategorizirano

HAZU poziva na osnivanje zaklada za financiranje obnove javnih objekata

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) pozivala je u ponedjeljak na osnivanje zaklada za financiranje obnove brojnih sakralnih, kulturnih, povijesnih i drugih objekata kulturne baštine, bolnica, škola, fakulteta, sveučilišta, muzeja, vrtića i drugih objekata javne namjene stradalih u potresu, prenosi Hina.

Akademija poziva pravne osobe i građane da osnivaju zaklade za obnovu pojedinih porušenih i oštećenih objekata s točno određenom svrhom osnivanja i urede način upravljanja zakladom, prikupljanja i upotrebe zakladnih sredstava radi ostvarenja svrhe u koju se zaklada osniva.

HAZU napominje da na svojim mrežnim stranicama objavljuje ogledne primjerke akta o osnivanju i statuta zaklade kako bi osnivačima olakšali postupak osnivanja.

U okviru svog poslanja, štiteći najviše društvene vrednote, HAZU smatra dužnošću obratiti se javnosti pozivom i objavljivanjem spomenutih akata pomoći osnivanje zaklada.

Napominje kako su za popravljanje golemih šteta potrebna enormna sredstva koja se barem dijelom mogu prikupiti iz većeg broja manjih izvora.

Podsjeća da su brojni važni objekti javne namjene u našoj povijesti bili sagrađeni na taj način i dodaje kako zgrada HAZU svjedoči što se može sagraditi dobrovoljnim prilozima prikupljenim u zakladama.

Naglašava kako su podatci o tome i iskustvima zakladništva u drugim zemljama objavljeni u knjizi “Zakladništvo u Republici Hrvatskoj” Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU te ističe kako Zaklada HAZU vrlo uspješno djeluje već 27 godina.