Aktivizam, Nekategorizirano

HDD galerija: Izložba dizajna za nezavisnu glazbenu scenu u Hrvatskoj

tko-radi-scenuRadovima četrdesetak autora plakata, omota, promotivnih materijala i drugih vizuala vezanih uz glazbu, izložba “Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011.-2018.”, što se otvara u utorak u zagrebačkoj HDD galeriji, predstavlja ponajbolje i najreprezentativnije primjere dizajna i ilustracije za nezavisnu glazbenu scenu iz proteklih sedam godina.

“Neovisno o stilu i žanru, poetičkom pristupu ili estetskom opredjeljenju, ono što ujedinjuje scenu nezavisne glazbe u cijeloj regiji bivše Jugoslavije i što je njezin najmanji zajednički nazivnik, jest da većina glazbenika i njihovih suboraca – promotora, voditelja klubova i radijskih emisija, DJ-a, dizajnera, likovnih i drugih umjetnika, urednika, novinara, sve radi sama, snima nosače zvuka, organizira koncerte i turneje, izgrađuje klupske prostore, vodi male glazbene etikete, dizajnira plakate, omote i druge predmete koji idu rame uz rame s glazbom, osmišljava i provodi festivale”, ustvrdio je u uvodnom tekstu Bojan Krištofić, koji je sa Svenom Sorićem autor izložbe.

Po njegovim riječima, izložba se oslanja na tezu da je na temeljima postavljenima kasnih devedesetih i dvijetisućitih godina stasala nova generacija protagonista nezavisne scene, “koji su svakako učili od poratnih prvoboraca i graditelja civilnog društva u Hrvatskoj, ali su s vremenom razvili svoje estetike i ideje obilježene tendencijom prema što je većoj mogućoj izdvojenosti spram uvriježenih i standardiziranih kanala produkcije i distribucije kulture”.

“Premda s korijenima u nedavnoj prošlosti, scena se unazad nekoliko godina počela vidljivo mijenjati zato što se nezadrživo mijenja i kontekst njezinog postojanja, nabolje ili nagore – vrijeme će pokazati, ali prostori, pristupi, alati, zvukovi, pa ni sama supkulturna zajednica nisu više isti. Zbog toga je upravo sada dobar trenutak da se sadašnje stanje zaokruži i zabilježi”, zaključio je.

Izložbom su obuhvaćeni, među ostalim, Močvara, Doomtown records, Živa Muzika, Žedno Uho/Super Uho, Nigdjezemska, Attack!, ŽivŽarŽur, Dirty Old label, Masters, Ekstrakt, 0.5, Distune Promotion, Podrum, KUM (Klub Kocka), Fijuk, Monteparadiso, Metamedij, Galerija Cvajner, Buka Noise, Štreber Booking.

Od glazbenika tu su Storms, Eke Buba, Zarkoff, Generation Suicida, Black Gust, The Celetoids, Modern Delusion, Chresus Jist, Punčke, Cojones, Seven That Spells, Jastreb, Soft Temple II, Crawander, Baden Baden, Pi, Nord, Iv/An, Neon Lies, Tus Nua, Sara Renar, Svemirko, Moskau, Trobecove krušne peći i drugi.

Izložba će biti otvorena do 25. rujna. (Hina)