Hrvatska, Nekategorizirano

HRT se mora transformirati u javni servis

Na tribini je o stanju medijskih sloboda govorio i Tom Henheffer, izvršni direktor udruženja Canadian Journalists for Free Expression.
Na tribini je o stanju medijskih sloboda govorio i Tom Henheffer, izvršni direktor udruženja Canadian Journalists for Free Expression.

“HRT je već više od 25 godina u procesu tranzicije od državne prema javnoj televiziji, a jedan od ciljeva udruge je i poticanje dijaloga o razlozima zašto se u tom razdoblju Hrvatska radiotelevizija nije uspjela transformirati u javni servis”, kazala je Zgrabljić Rotar. Dodala je kako će se udruga zalagati da HRT u svom poslovanju programski i upravno u cijelosti i bez iznimke poštuje medijske zakone i etička načela te se opredijeli za nultu toleranciju prema korupciji unutar te institucije.

Bolfek: Nije osigurana samostalnost i neovisnost javnog servisa od arbitrarnih odluka vlasti

Član “Pretplatnika” i bivši ravnatelj Hine Mirko Bolfek upozorio je na “ozbiljan defekt u sustavu HRT-a” u kojemu, smatra, nije osigurana unutarnja samostalnost i neovisnost javnog servisa te je u potpunosti zanemareno sprečavanje arbitrarnih odluka svake vlasti na javni RTV servis što je, ističe, najbolje vidljivo nakon svakih izbora.

“Smjene na HRT-u provode se arbitrarno i često ne poštujući proceduru, a pritom i bez konzultacija s programskim osobljem i novinarima”, rekao je Bolfek i upozorio na netransparentnost upravljanja HRT-om, pa mnogi opći akti tog javnog servisa nisu čak dostupni ni na internetu.

Renato Matić je u ime udruge upozorio na nedopustivo uplitanje politike u javni servis, naglašavajući da su građani jedini istinski vlasnici HRT-a. Bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković podsjetio je na kaznenu prijavu koju je podnio protiv bivšeg ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zbog sporne naplate reemitiranja HRT-ova programa na pay tv platformama kabelskih operatera. Prema njegovim riječima, tim je potezom HRT bio oštećen za višemilijunske iznose, a da nije bilo tog spornog poteza, vjeruje, RTV pristojba je mogla biti 66, a ne sadašnjih 80 kuna.

Rajković: U ovrhama zbog neplaćanja pristojbe HRT ne smije biti uzrok siromaštva

Rajković neprihvatljivim smatra jednak iznos RTV pristojbe za sve građane Hrvatske, od kojih su mnogi na rubu siromaštva, te naglasio da HRT u ovrhama zbog neplaćanja pristojbe “ne smije biti uzrok povećanja siromaštva, ali i kršenja ustavnih prava građana”.

Na tribini je o stanju medijskih sloboda govorio i Tom Henheffer, izvršni direktor udruženja Canadian Journalists for Free Expression, koji je među inim naglasio kako je nova hrvatska vlast na “opasnom putu” ograničenja slobode izražavanja. Pritom je naveo i, kako tvrdi, sporne poteze i objašnjenja za raspuštanje Vijeća za elektroničke medije, ukidanje financiranja neprofitnih medija i ukidanja nekih emisija na HRT-u.

Udruga “Pretplatnik” osnovana je krajem prošle godine, a prvi put je istupila u javnost u listopadu prošle godine, kada je oštro osudila predložene izmjene i dopune ugovora između HRT-a i Vlade koje je nudila bivša uprava HRT-a, smatrajući da taj prijedlog, o kojem je izvijestio bivši glavni ravnatelj HRT-a Radman, nije u skladu sa Zakonom o HRT-u. Predsjednica udruge, kojoj je cilj pratiti odluke i rad uprave HRT-a, je Nada Zgrabljić-Rotar, bivša predsjednica Programskog vijeća HRT-a i profesorica na studijima novinarstva i medija. Potpredsjednici su Nina Obuljen, koja je bila na čelu Vijeća HRT-a do početka prošle godine, i bivši ravnatelj Hine Mirko Bolfek, a među osnivačima su i bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković, novinar i izdavač Zoran Simić i odvjetnik Milan Biuković. (Hina)