Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatska znanstvenica kreirala bicikl na vodik

bicikl_cr– Prvi hrvatski bicikl na vodik je zapravo električni bicikl koji za pogon elektromotora koristi električnu energiju iz vodikovih gorivnih članaka. Riječ je o uređaju koji korištenjem vodika i kisika, bilo iz zraka ili nekog spremnika, proizvodi električnu energiju, a nusprodukt su voda i toplina. Pritom nema nikakvih štetnih emisija – pojasnila je Ankica Đukić, prenosi Vox Feminae.

O vodiku kao neiscrpnom izvoru energije u Tajanstvenom otoku lamentirao još i slavni Jules Verne, a rasprave o korištenju toga plina kao čistog goriva razbuktale su se posljednjih desetljeća. Skovan je čak i termin vodikova ekonomija što je koncept temeljen na korištenju vodika kao ključnog nosača energije proizvedene obnovljivim izvorima.

– Njemačka daje velik novac u razvoj tehnologija zasnovanih na vodiku. Naime, ondje se dobiva puno energije iz obnovljivih izvora pa imaju problem s pohranom. No, vodik je izvrstan link prema obnovljivim izvorima kao spremnik energije – rekla je Đukić i dodala kako tehnologije zasnovane na vodiku razvijaju i brojne druge zemlje svijeta, Francuska, Italija, skandinavske zemlje, Island, SAD, Kanada te Japan te da gotovo svaka autokompanija razvija prototip auta na vodik te zatim malu serijsku proizvodnju.