Aktivizam, Nekategorizirano

Hrvatski savez slijepih u akciji “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”

Hrvatski savez slijepih obilježit će u petak, 15. listopada, Međunarodni dan bijelog štapa s porukom “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” kojom se želi upozoriti na potrebu veće uključenosti slijepih osoba u društvo, prenosi Hina.

To se, primjerice u urbanim sredinama, lako može vidjeti po broju i prohodnosti taktilnih traka- staza vodilja koje omogućavaju lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama.

Gerilskom akcijom ispred Hrvatskog saveza slijepih, u Draškovićevoj ul. 80, u petak ujutro, u 8,30 sati, postavit će se prepreke na taktilne staze s porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“.

Na taj će se način staviti naglasak na važnost slobodnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kojima su osnovni preduvjeti za sigurno kretanje bijeli štap te kretanje po taktilnim trakama – stazama vodiljama, poručili su iz Hrvatskog saveza slijepih.

Projekt će, kako su najavili, svojim angažmanom podržati i brojni hrvatski influenceri koji će s hashtagom #NismoNevidljivi naglasiti potrebu za većom uključenosti slijepih osoba u društvo.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo naveli su kako su svakodnevni problemi slijepih gotovo nezamislivi onima koji vide.

“Zbog rupa na cesti, različitih zapreka, prepunih tržnica, neprilagođenih prilaza državnim institucijama i ostalih zapreka kretanju i snalaženju, slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, a sve ostalo što je izvan dosega toga štapa je velika nepoznanica i opasnost za osobu koja ne vidi.

Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost pa je neophodno stalno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba. Moderna tehnologija ovoj populaciji uvelike olakšava život, ali i nadalje, bez obzira na suvremena poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo neprekidnim radom i pomaganjem svakom pojedincu pogođenom ovom vrstom invaliditeta”, poručili su iz HZJZ-a.

Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2019. registrirane su 27.092 osobe s oštećenjem vida, što čini 5,3 posto ukupnog broja osoba s invaliditetom. U Gradu Zagrebu registrirano je 3.509 osoba s oštećenjem vida što je udio od 4,1 posto u ukupnom broju osoba s invaliditetom. S vidnim poremećajem ili sljepoćom u Hrvatskoj je registrirana 14.321 osoba, a u Zagrebu 1.508.