Aktivizam, Nekategorizirano

U Splitu i Zagrebu održane javne akcije u spomen na 572 izgubljena života u suicidu

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

U povodu Svjetskog dana prevencije suicida, u Splitu je u subotu održana javna akcija u kojoj su građanima podijeljena 572 cvijeta u spomen na toliko osoba koje su prošle godine digle ruku na sebe.

Javnu akciju organizirala je udruga Feniks Split kako bi se skrenula pozornosti javnosti na sve veći problem suicida.

Želja im je, kažu, proširiti svjesnost o važnosti podrške osobama koje se nose s depresijom i sličnim mentalnim oboljenjima, podijeliti kontakt informacije za podršku takvim osobama i poslati poruku kako uvijek ima nade – jer u svakom od nas čuči nevjerojatna snaga, čak i kad se čini da je sve bezizlazno – posebno kad smo tu jedni za druge.

“Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. Dijeleći točno određeni broj cvjetova želimo na simboličan način u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti ovog problema, kao i naglasiti da se iza navedene statistike nalaze stvarni ljudi koji nisu vidjeli drugog načina za bijeg od patnje koju su osjećali”, poručili su iz udruge Feniks.

U Hrvatskoj su prošle godine suicid počinile 572 osobe, a istraživanja, kažu u Feniksu, pokazuju da socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite.

“Želimo pokazati da nam je stalo, da treba slušati bez osuđivanja ili jednostavno biti tu za nekoga”, poručili su i dodali kako sve to mogu biti ključni čimbenici kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života, ali, napomenuli su, ne treba zaboraviti ni na neophodnost stručne pomoći ili liječenja.

Javna akcija se održava u Đardinu, u Marmontovoj, na Pjaci i na Rivi.

Udruga Feniks Split djeluje na volonterskoj osnovi i pruža besplatnu podršku osobama s mentalnim poteškoćama.

Udruga Životna linija, također,  u subotu 10. rujna na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu obilježila je Svjetski dan prevencije suicida paljenjem 572 lampiona u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid. (Hina)

Osobama u suicidalnoj krizi preporučuje se telefon Centra za krizna stanja i prevenciju suicida 01/2376470, na kojemu se anonimno pomoć može dobiti svaki dan od 0 do 24 sata.