Aktivizam, Nekategorizirano

Volonteri udruge Životna linija paljenjem 625 svijeća obilježavaju Svjetski dan prevencije samoubojstava

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH (MUP), tijekom prošle godine u Hrvatskoj je 625 osoba počinilo samoubojstvo, od čega 157 žena i 468 muškaraca, a u istom razdoblju je pokušaj samoubojstava djece do 14 godina porastao za čak 200 posto, istaknuto je u petak u povodu obilježavanja Svjetskog dan prevencije samoubojstava 10. rujna.

Godišnje u svijetu suicid počini gotovo jedan milijun osoba, a više si ljudi samo oduzme život nego pogine u svim ratovima, terorističkim napadima i ubojstvima zajedno, ističe u priopćenju udruga Životna linija, koja će organizirati hrvatsko obilježavanje Svjetskog dan prevencije samoubojstava.

U Koprivničko-križevačkoj županiji broj samoubojstava porastao za čak 94,4 posto

U Koprivničko-križevačkoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao je tijekom 2017. za čak 94,4 posto, dok je u nekim drugim županijama zabilježen pad. Iz udruge napominju da je problem suicida ujedno i velik demografski problem jer utječe na smanjenje stanovništva u uvjetima poražavajućeg općeg demografskog stanja (iseljavanje, nizak prirodni prirast od -4,1 u 2017.).

Također, ističu iz udruge, do sada u Hrvatskoj na tom području nije dovoljno učinjeno.

Potrebno je izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida

“Republika Hrvatska hitno mora izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države posjeduju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima”, kazao je predsjednik udruge Životna linija Tin Pongrac.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, radi podizanja svjesnosti o potrebi prevencije samoubojstava na globalnoj razini.

Volonteri udruge Životna linija upalit će na taj dan 625 svijeća (lampiona) uzduž Mosta slobode u Zagrebu, u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine umrle počinivši samoubojstvo. Brojnost tih svijeća upozorava na veličinu problema suicida u Hrvatskoj. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod Mosta slobode do noćnih sati.