Aktualno, Nekategorizirano

Udruga Životna linija obilježava Svjetski dan prevencija samoubojstava

Foto: Kristina Tripković/Unsplash

Stopa samoubojstava među djevojkama gotovo se udvostručila u proteklih sedam godina, pokazuju novi podaci Britanskog zavoda za statistiku.

Broj djevojčica i djevojaka u dobi od 10 do 24 godine koje su počinile samoubojstvo porastao je za 94 posto od 2012. godine – s 81 na 159 – što je najveći broj dosad zabilježen u Engleskoj i Walesu.

Prošle godine u Engleskoj je zabilježeno ukupno 1299 samoubojstava među ženama – što najveći broj u proteklih 16 godina. Iako je stopa samoubojstava i dalje više kod muškaraca nego žena, stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući trend sve većeg broja samoubojstava mladih djevojaka, što dijelom pripisuju negativnom utjecaju društvenih mreža.

“Traumatična iskustva u ranoj dobi – kao što su ponižavanje, zlostavljanje ili bullying – kao i pritisak u školi, rasizam, opterećenost izgledom i teški odnosi s obitelji ili prijateljima, mogu imati značajan učinak na mentalno zdravlje djevojčica i djevojaka,” kazao je Tom Madders iz organizacije YoungMinds.

Unatoč rastućoj svijesti o mentalnom zdravlju, mnogi mladi koji se bore sa suicidalnim mislima ne traže pomoć, dodao je Madders.

Izvršena samoubojstva jedan su od vodećih uzroka smrti od ozljeda u Hrvatskoj. Kroz godine bilježe se oscilacije u broju izvršenih samoubojstava, no od 1999. godine prisutan je trend pada. S obzirom na spol, u 2019. omjer samoubojstava muškaraca i žena kretao se u rasponu od 2,2 do 3,7:1. Posebno je alarmantan podatak da je u 2018. pokušaj samoubojstava djece do 14 godina porastao za čak 200 posto.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, radi podizanja svjesnosti o potrebi prevencije samoubojstava na globalnoj razini.

Svjetski dan prevencija samoubojstava obilježit će se u četvrtak, 10. rujna između 17:00 i 22:00 na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, a organizator je udruga Životna linija.

U sklopu Klinike za psihijatriju Kliničkoga bolničkog centra Zagreb djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

Nažalost, Hrvatska nema besplatnu telefonsku linije na kojoj osoba u krizi može dobiti psihološku pomoć, kao ni nacionalnu strategiju za prevenciju suicida. (Izvor: Vox Feminae)