Aktualno, Nekategorizirano

Akcija “Dijabetes u središtu pažnje” u subotu na Cvjetnom trgu

Prema službenih podatcima, od dijabetesa boluje oko 255 tisuća osoba.
Prema službenih podatcima, od dijabetesa boluje oko 255 tisuća osoba.

Dijabetes je tihi ubojica od kojega u Hrvatskoj boluje 250.000 osoba, a obzirom da postoji veliki broj osoba kod kojih nije postavljena dijagnoza, pretpostavlja se da imamo preko 400 tisuća osoba sa šećernom bolešću, što je blizu 10 posto populacije, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te najavio kao će grad aktivno sudjelovati prevenciji te bolesti.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj dr. Antoinette Kaić-Rak naglasila je kako epidemiološki podaci pokazuju koliko je važno na vrijeme prepoznati dijabetes i liječiti ga spriječile komplikacije i omogućila bolja kvaliteta života oboljelih osoba.

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvede ili koristi hormon inzulin, bez kojega razina šećera u krvi raste i u dužem razdoblju, ukoliko se ne regulira, može izazvati oštećenja organa i tkiva.

U Hrvatskoj je dijabetes na sedmom mjestu među vodećim uzrocima smrti. Prema službenih podatcima, od dijabetesa boluje oko 255 tisuća osoba, no procjenjuje se da je broj oboljelih s dijabetesom tipa 2, koji ima 90 posto oboljelih, veći od 400.000.

Šećerna se bolest, ističu stručnjaci, u najvećem broju slučaja može prevenirati zdravom prehranom i dnevnom dozom aktivnog kretanja, pola sata šetanja ili trčanja te manjim unosom šećera i prekomjernih kalorija.

Središnja akcija Tjedna zdravlja posvećena dijabetesu održat će se na Cvjetnom trgu u subotu, 9. travnja, gdje će posjetitelji moći besplatno izmjeriti tlak, kolesterol i glukozu u krvi, te se posavjetovati sa zdravstvenim djelatnicima.

Za oboljele su predviđene radionice o samokontroli i liječenju šećerne bolesti i aktivnom životu, a građani koji ne budu u mogućnosti posjetiti štand na Cvjetnom, pozvani su na pregled krvne glukoze u domovima zdravlja u cijelom Zagrebu.