Aktivizam, Nekategorizirano

U subotu brojna događanja na “Trnjanskim krijesovima”

Izvor HINA
Izvor HINA

Cjelodnevna manifestacija “Trnjanski krijesovi” počinje u subotu u podne okupljanjem nomadskih svirača uz čitanje na travi novog broja časopisa ‘Nepokoreni grad’, da bi se nastavila održavanjem radionica, projekcijom filmova Motovunskog festivala, paljenjem krijesa uz izvedbe zborova, do antifašističke noći (Antifa Night) u Močvari, priopćili su organizatori u četvrtak.

Lanjsko okupljanje, u svom prvom (re)izdanju, kada je Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZA) na 70. obljetnicu oslobođenja vratila “krijesove” na obale Save posjetilo je više od 3000 sugrađana, stoji u priopćenju MAZ-a.

Mala ritam sekcija od nekoliko bubnjarki, koje su se do sada ad hoc okupljale i bubnjale na marševima i prosvjedima, svoj performans će održati u 19,30 sati kada počinje paljenje krijesa.

Uz paljenje krijesa izvedbe započinju zbor Praksa nastao iz želje da se iskaže nezadovoljstvo socijalnom i ekonomskom situacijom, ZborXop, te mješoviti ansambl Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”. Tu su i zbor Z’borke koje ukazuju na mizogine, seksističke i nacionalističke poruke koje su dio, kako zborske, tako i popularne glazbe, te prvi mješoviti, lezbijsko feministički zbor u ovom dijelu Europe Le Zbor koji prati glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota, a promotor je kulturno-umjetničkog aktivizma, priopćio je MAZ.

Na zabavnoj zemljano-zračnoj radionici namijenjenoj početnicima koji se žele okušati u zračnim akrobacijama, Tricycle Trauma će u popodnevnim satima održati trening s osnovama ponašanja na zračnom aparatu što uključuje i izvedbu samih figura.

Uoči svog devetnaestog izdanja Motovoun Film Festival gostuje s izborom arhivskih filmova o oslobođenju Zagreba s autentičnim snimkama iz svibnja 1945.

Na tradicionalnom Antifa Nightu u Močvari nastupaju Debeli precjednik, Loš primjer, NOB, Namet i DJ Vlaja.

Održat će se i nepripremljeni bezhijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku “Nomad Jam”. To je putujući anarho-muzički kolektiv kojem se mogu pridružiti svirci i ‘jamati’ s raznolikim ljudima, okušati se u sviranju raznih instrumenata i produkcijskim vratolomijama.

Cirkuski umjetnici “Cirkorama” djeci će prezentirati osnove akrobatike, ekvilibrizma i žongliranja, pod budnim okom cirkuskih pedagoga. Kroz igru i maštu djeca će se moći upoznati s cirkuskim vještinama kao dijelom svakodnevnog života, primjenjivom u socijalizaciji i razvijanju psiho motorike, a da se pri tome i kvalitetno zabave.

Na radionici izrade naljepnica ili stickera, pomoću samoljepljivih folija raznih boja i tehniku izrade otiskivanjem pomoću stiropora, posjetiteljima će prezentirati Mane Mei i ‘Graffiti na Gradele’.

Bit će organizirana i radionica za žene na kojoj posjetiteljice mogu izraditi transparent i svoju poruku učiniti vidljivom u javnom prostoru.

“Antifašizam koji želimo živjeti danas je onaj koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost, te solidarnost sa svim grupama koje su na istom putu. Neće proći!, poručio je MAZ.