Nekategorizirano, Svijet

Human Rights Watch optužuje afganistanske snage za ratne zločine

Afganistanske snage sigurnosti, koje uživaju potporu CIA-e, počinile su ratne zločine i ostala zlodjela, objavio je u četvrtak Human Rights Watch (HRW) u najnovijem izvješću, prenosi Hina.

U izvješću na 50 stranica obrađeno je 14 slučajeva od kraja 2017. do sredine 2019. za koje HRW smatra da spadaju u ratne zločine.

Afganistanske snage, tvrdi HRW, odgovorne su za ubojstva civila tijekom noćnih operacija, izvansudska pogubljenja, nestanak zatočenih i za neselektivne zračne udare.

“Jačajući operacije protiv talibana, CIA je afganistanskim snagama omogućila da počine zločine poput izvansudskih pogubljenja i nestanka ljudi”, kazala je Patricia Gossman, direktorica HRW-a za Aziju.

U izvješću se navodi da CIA od 2001. provodi u toj zemlji protuterorističke operacije usporedno s operacijama američke vojske, ali odvojeno od oružanih snaga SAD-a. Ta obavještajna agencija, kako ističe HRW, nastavlja s regrutacijom, opremanjem i obukom afganistanskih paravojnih jedinica u potrazi za talibanima, borcima Al Kaide i od 2014. borcima Islamske države (IS).

Glasnogovornik CIA-e je kazao da agencija svoje operacije provodi “u skladu sa zakonom i strogim sustavom nadzora”.

Prema misiji UN-a u Afganistanu (UNAMA), u prvih devet mjeseci 2019., u Afganistanu je poginulo 2500 civila, a 5600 je ranjeno. Provladine snage odgovorne su za pogibiju 1149 civila i 1200 ranjenih. (Hina)