Aktualno, Nekategorizirano

Humanitarna akcija udruge Domino i zaklade Solidarna za fond #SpasiMe

Udruga Domino i zaklada Solidarna osmislile su humanitarnu književnu akciju kako bi i nakon Valentinova, sve do nadolazećeg Dana žena, nastavili širiti ljubav, odgovornost i solidarnost. Kupnjom jedne knjige ili čitavog paketa donirate 25% u fond #SpasiMe za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog i seksualnog nasilja. Ponuđena književna izdanja intimni su uvidi u ljubavi, afere i seksualnost triju queer autora/ice: Susan Sontag, Hervéa Guiberta i Camile Sose Villade.

Povodom Dana zaljubljenih i Međunarodnog dana žena, odlučili smo istaknuti priče onih čije se ljubavi rijetko spominju u hrvatskoj javnosti. Od početka svojeg izdavačkog i programskog djelovanja, Domino nastoji stvarati prostor za zanemarene narative i perspektive queer identiteta i ljubavi. Mnoge od marginaliziranih osoba čije priče ističemo meta su diskriminacije i nasilja, što je jedan od razloga zbog kojih ovom akcijom želimo podržati fond #SpasiMe posvećen pružanju konkretne i interventne skrbi žrtvama nasilja. Fond je usmjeren na ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć, a pokrenut je iz potrebe da se javnost osvijesti o problemu rastućeg obiteljskog, partnerskog i svakog drugog oblika nasilja. Na web stranicama zaklade Solidarna su u sklopu akcije dostupne tri naše knjige koje je moguće kupiti zasebno ili u paketu za 250 kn.

“Loše djevojke” Camile Sose Villade, naše najnovije izdanje, je nagrađivani autobiografski roman o 19-godišnjoj trans ženi koja se doseljava u veliki grad i pridružuje skupini trans seksualnih radnica. “Mauzolej ljubavnika” Hervéa Guiberta, roman koji to nije, okuplja godine autorovih bilješaka o nemogućoj ljubavi, osamljenosti, seksu, snovima, homoseksualnosti, čitanju i pisanju, fotografiji, obitelji, bolesti i strahu od smrti. “Ponovno rođena” prva je knjiga dnevnika Susan Sontag u kojoj kroz njena intimna promišljanja o prvim lezbijskim odnosima, braku i majčinstvu čitatelj dobiva uvid u nastanak i razvoj jednog od vodećih umova 20. stoljeća.

Humanitarna akcija traje do 8. ožujka, a knjige možete kupiti u web shopu zaklade Solidarna.