Nekategorizirano, Stajališta

Inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” poziva Plenkovića na razgovor oko Centra “Vinko Bek”

. Na fotografiji Ivica Robić, Anka Slonjšak, Vojin Perić, Goran Denis Tomašković. foto HINA/ Daniel KASAP / dk
. Na fotografiji Ivica Robić, Anka Slonjšak, Vojin Perić, Goran Denis Tomašković. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” ponovno je pozvala predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ih primi na razgovor o rješavanju smještaja Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” i njegovih slijepih i slabovidnih korisnika jer, ističu, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznosi neistinite činjenice o tome, prenosi Hina.

Inicijativa u priopćenju u nedjelju podsjeća da su ranije u otvorenom pismu upozorila premijera Plenkovića da se slijepa i slabovidna djeca s višestrukim oštećenjima već tri godine nalaze u neadekvatnim uvjetima nakon što su iseljeni iz Centra “Vinko Bek”, te ga zatražila da ih primi na razgovor.

“Nažalost, umjesto termina razgovora dobili smo cirkularno pismo u kojem od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tražite očitovanje. Putem medija Ministarstvo se oglasilo priopćenjem prepunim neistinitih činjenica. Tvrdi se da je u tijeku intenzivno traženje prostora za Centar za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, ističući kako je za slijepe osobe s višestrukim oštećenjima osiguran potpuno odgovarajući prostor u Kušlanovoj ulici, koji zasad potpuno zadovoljava potrebe”, navodi inicijativa.

Odgovor Ministarstva prepun neistina i proizvoljnosti kojima je cilj marginalizirati, a ne riješiti nagomilane probleme

Ističu da Centar Vinko Bek ne zadovoljava ni najnužnije potrebe te da je odgovor Ministarstva na premijerovo cirkularno pismo prepun neistina i proizvoljnosti kojima je cilj marginalizirati, a ne riješiti nagomilane probleme.

Postavljaju pitanje zašto Ministarstvo intenzivno traži prostor, ako prostor u Kušlanovoj zasad potpuno zadovoljava potrebe.

Uz to, dodaju, prešućena je činjenica da su školska djeca s višestrukim oštećenjima privremeno smještena u unajmljenom prostoru u Filipovićevoj ulici, za čiju najamninu je, navode, dosad utrošeno više od 500.000 kuna.

Navode da je u dnevnom boravku u Kušlanovoj ulici ukupno 14 osoba starijih od 21 godine, a da u tim prostorima istodobno ne može boraviti više od osam osoba, pa većina odraslih osoba s dodatnim teškoćama u Centru boravi samo dva do tri puta tjedno.

Trenutačni kapaciteti zadovoljavaju jedva jednu petinu iskazanih potreba

Ističu da prema tablici koju su dobili na jednom od sastanaka u Ministarstvu, potrebu za poludnevnim boravkom u gradu Zagrebu ima 40 osoba. “To znači da trenutačni kapaciteti zadovoljavaju jedva jednu petinu iskazanih potreba. Vjerujemo da se možemo složiti kako prostor u Kušlanovoj ulici ne zadovoljava ni najnužnije potrebe za poludnevnim boravkom u Zagrebu”, navodi inicijativa.

Vezano za najave Ministarstva da će se “razvijati usluge organiziranog stanovanja”, navode da prema spomenutoj tablici, potrebu za organiziranim stanovanjem u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ima ukupno 89 osoba, “što znači da bi u ovom trenutku bilo potrebno barem 20 stanova u kojima bi mogle boraviti po četiri osobe, da bi se zadovoljile potrebe”.

“Centar Vinko Bek ima prostor koji je napušten u rujnu 2015. godine samovoljom tadašnje ravnateljice. Vaša Vlada za to nije odgovorna. No, Vaša je Vlada odgovorna za nastavak vođenja pogrešne politike, od koje najviše štete imaju slijepa i slabovidna djeca s višestrukim oštećenjima. S obzirom na sadašnju situaciju u kojoj određeni lobiji u Ministarstvu nasilno predlažu rješenja na štetu slijepe i slabovidne djece i odraslih te žele iz cijelog postupka isključiti roditelje i organizacije civilnog društva, još Vas jednom pozivamo da primite na razgovor predstavnike roditelja i naše Inicijative i saslušate naše prijedloge te nam pomognete da dođemo do najboljeg rješenja za našu populaciju”, zaključuje Inicijativa u priopćenju.